Ezek a depresszió kezdetleges jelei

Ezek a depresszió kezdetleges jelei

Címlap / Életmód / Lélek / Ezek a depresszió kezdetleges jelei

Depresszió, vagy csak problémás időszak?

Manapság sokan hajlamosak arra, hogy a legenyhébb rosszkedvet is depressziónak titulálják, miközben ennek az állapotnak jóval több kivetülése lehet az ember életében. Fontosnak tartom leszögezni, hogy bár betegségként tartják számon, szerintem ez is egy állapot, amiből ki lehet mászni.

Van, akinek ez könnyebben megy, van, akinek ehhez komoly segítséget is igénybe kell venni… Azt viszont mindenképpen fontos tudatosítani a depresszióval küzdő személy életében, hogy állapotként tekintsen rá, ugyanis nem jó, ha egyre növekvő teret ad a betegségtudatának.

Szakemberek megfigyelték, hogy van, akiben öröklődik a hajlam, vagyis ha egyik felmenője komoly pszichés problémákkal küzdött, előfordulhat, hogy a későbbiekben az utódok életében is megjelennek hasonló tünetek. Azonban az sem ritka, hogy valaki úgy kerül a depresszió karmaiba, hogy annak tudatában sincs. Fontos megjegyezni, hogy a depresszió nem egyenlő a depresszív hangulattal. Előbbit hosszútávú súlyos testi-lelki tünetek kísérik, míg utóbbinál egy-két nap lehet az átfutási idő és a levertségen kívül nemigen tudnak egyéb tünetet felhozni az érintettek.

Ron Lach/pexels.com

Kezdeti jelek, melyekre érdemes odafigyelni!

A depresszió nem játék. Egy bizonyos pontig mindenki úri betegségként kezeli, de ez csak addig tart, míg egy közeli hozzátartozó, vagy ő maga bele nem esik. Azért nem játék, mert az elme olyan változásokat képes beindítani testi-lelki szinten, melyek visszafordíthatatlanok is lehetnek.

Kezdetleges jelei lehetnek a levertség, jövővel kapcsolatos túlzott aggodalom, reménytelenségérzés, kisebbrendűségi érzés, bűntudat, koncentrációs zavarok, időérzék elvesztése, félelem, a halál gondolatával való foglalkozás. Testi panasz lehet a mellkasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás, vagy éppen hízás, bőrbetegségek.

A tünetek nagyon sokszínűek, ráadásul a felsoroltak közül mindenki magáénak tudhat jó párat depresszió nélkül is, így nehéz diagnosztizálni az állapotot. Azonban, ha jól ismerünk valakit és közel áll hozzánk az illető, akkor szembetűnő lehet a legkisebb jel is. Ilyen például, ha valaki egyik pillanatról a másikra válik társasági emberből szorongóvá, vagy a folyamatos magányba menekülés is utalhat depresszióra.

Azonban senkit ne diagnosztizáljunk addig, amíg nem beszéltünk a megfelelő szakemberrel, ugyanis az esetek többségében elengedhetetlen a külső segítség. Egy külső szem sokkal jobban rálát a tünetekre és sokkal korábban megkezdődhet a kezelés is. 

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»