Debrecenbe kéne menni… Szülővárosom, ahogyan én látom

Debrecenbe kéne menni… Szülővárosom, ahogyan én látom

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Debrecenbe kéne menni… Szülővárosom, ahogyan én látom

Egy kis történelem

Egyszer egy barátom megkérdezte, hogy nálatok Debrecenben minden nagy? Tette fel ezt a kérdést azért, mert hallotta, hogy van Nagytemplomunk, Nagyerdőnk, Nagyállomásunk, és Nagyerdei Stadionunk is. És a kérdésére a válaszom az volt, hogy igen, nálunk elég sok minden így van elnevezve. Ha valaki felszáll az 1-es villamosra, akkor minden „nagy” dolgot meg tud nézni, egyetlen villamosjeggyel. A Nagyállomástól elindulva egészen a Nagyerdőig, és gyönyörűséges Debreceni Egyetemig. De ameddig eljut oda, rengeteg látni valót felfedezhet.

Belvárosunkban szinte lépésről lépésre, a történelem köszön vissza. Ezen az útvonalon van többek között a gyönyörű Szent Anna székesegyház, azt Art mozink az Apollo és Debreceni Református Kistemplom, aminek eredetileg tornya is volt, de egy szélvihar levitte, és mi debreceniek csak csonka templomnak hívjuk. Majd utunk során, a Református Nagytemplom emelkedik felénk gyönyörűséges két tornyával. Ami nem mellesleg, Magyarország legnagyobb területű református temploma, ahol Kossuth Lajos olvasta fel a függetlenségi nyilatkozatot.

ShevchenkoAndrey/istockphoto.com

Főterünk közepén magasodva, kávézókkal, éttermekkel, szórakozóhelyekkel körülvéve. Természetesen ne hagyja ki senki, hogy megkóstolja a hungarikumként nyilvántartott Debreceni páros kolbászt, a Debrezinert. És sétánkat folytatva, meglátogathatjuk Nyilas Misi Református Kollégiumát, és a Déry Múzeumot, ahol megcsodálhatjuk Munkácsy trilógiát.  A fő utcánkon, a Piac utcán sétálva, még rengeteg, több száz éves épületet csodálhatunk meg, de most menjünk el szórakozni.

Fesztivál fesztivál hátán

Talán a legrangosabb, és Debrecenre leginkább jellemző megmozdulás, a virágkarnevál, ami minden évben augusztus huszadikán zajlik, már több mint ötven éve. Eleinte még csak egynapos rendezvény volt, de mára már egy hetes karneváli hétté nőtte ki magát. Táncosok, zenekarok, előadások, és árusok lepik el a belvárost azokon a napokon, várva a fő attrakciót, a virág kocsi felvonulást és az esti tűzijátékot.

Cégek és vállalatok öltöztetik be a több méteres kocsikat virágokkal, és vonultatják fel az egész városon keresztül, táncosokkal, magyar és külföldi zenészekkel karöltve. És amikor nem karneválozunk, akkor kimehetünk a Nagyerdőre, a Bor, Jazz, Zamat fesztiválra, vagy beülhetünk egy előadásra a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra. És természetesen könnyűzenei fesztiválra is válthatunk jegyet, a méltán híres campus fesztiválra.

Attila Csipe/istockphoto.com

Felülhetünk egy óriáskerékre, belátva a Nagyerdőt, betérhetünk az átalakított és este kivilágított, Víztoronyba egy italra, miközben élvezhetjük a ködszínház nyújtotta kisfilmeket, és lézer animációkat. És ha nagyon melegünk van és vízre vágyunk, térjünk be a hatalmas komplexumba, az Aquaticum fürdőbe.

Helyi szokások

Bár minden debreceni ember tagadja, ha megkérdeznénk, de nagyon is ránk jellemző szokás, hogy T-zünk. Ezt egymás között nem is vesszük észre, de ha elhagyjuk a várost, sokszor megkapjuk a visszajelzést, hogy az a bizonyos „t” betű meg van nyomva. És nem ritka, hogy alaktani eltérések vannak az igeragozásainkban. Mert lehet, hogy kicsúszik egy „tudol”, vagy egy „jössztök”.

Nálunk nem gombóc fagyit eszik a kedves vendég, hanem gömb fagylaltot. Sokan furcsállhatják, hogy sok a naggyal kezdődő helység vagy épület, hogy sok vállalkozást hívnak civisnek. Az sem ritka, hogy főnixnek nevezünk egy céget, vagy egy csarnokot, ezzel tisztelegve a történelmünknek. Hiszen Debrecen rengeteg alkalommal meg kellett, hogy újuljon, mert leégett, vagy a háborúk miatt megsemmisült sok épület.

Érdekességek Debrecenről
majorosi/istockphoto.com

De ahogyan a címerünkben is hordozzuk a Főnix madarat, szimbolizálva, a városnak a sok pusztulásából való megújulását. Történelmi, kulturális, helyi szokásunkba beavatott, sétánk után, nem szabad kihagynom azokat az információkat sem, hogy rengeteg sportolási, tanulási lehetőség van a sportpályáinkon és egyetemeinken egyaránt. De aki nem hiszi, hogy ennyi program és szép dolog van nálunk, az járjon utána, mi szeretettel várjuk.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!