Daoyin, a kínai gerinctorna – Csodálatos hatással van a lélekre is!

Daoyin, a kínai gerinctorna – Csodálatos hatással van a lélekre is!

Címlap / Életmód / Egészség / Daoyin, a kínai gerinctorna – Csodálatos hatással van a lélekre is!

A daoyin kínai gerinctorna elméleti alapjait a Hagyományos Kínai Orvoslásban és a taoizmusban találjuk. A daoyin gyakorlatok ősi formáit már időszámításunk előtt gyógyításra használták. Ezekből a mozdulatokból alakultak ki azok a gyakorlatok, amelyek speciálisan a gerinc egészségét szolgálják.

Nagy László daoyin kínai gerincterapeuta hosszú évek óta foglalkozik keleti mozgásformákkal. Harcművészettel kezdte, majd megismerkedett a daoyinnel és a chen stílusú taiji-vel.

Nem csak a mozdulatok szépsége nyűgözte le mindegyik mozgásrendszerben, de a mögöttük álló filozófiai háttér, sajátos szellemiség is érdekelte, így nem véletlen, hogy közel húsz éve zen buddhizmussal is foglalkozik.

Sokféle tapasztalata alapján a gerinctornát nem csak terápiás hatása miatt ajánlja és nem is csak hátfájósoknak.

„A kínai gerinctorna sokban különbözik a hagyományos gyógytornáktól, legfőképpen azért, mert nem kizárólag a testre gyakorol pozitív hatást. A torna végzése során a mozgás összekapcsolódik egyfajta tudatos légzéssel.”

„A légzésért a vegetatív idegrendszer felel, a szabályos légzés hatással van az idegrendszerre és ezáltal a pszichés állapotunkra is. A mozgás-légzés összehangolt kettőse fejleszti a testtudatosságot és a tudati éberséget. Hogy mindebből ki mennyit tapasztal, az egyén függő; mivel én zazent is gyakorlok (ülő meditáció), könnyebben felismerem a tornában a sprituális részt.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást