Hatalmas vendégszeretettel és egészségtudatos finomságokkal csábít a fővárosi cukrászda – interjú a Fitlife tulajdonosával

Hatalmas vendégszeretettel és egészségtudatos finomságokkal csábít a fővárosi cukrászda – interjú a Fitlife tulajdonosával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hatalmas vendégszeretettel és egészségtudatos finomságokkal csábít a fővárosi cukrászda – interjú a Fitlife tulajdonosával

Amióta egészségügyi okokból nekem is diétáznom kell, igazi kincsként tekintek arra, ha egy vendéglátóhelyen egyáltalán tudják, miről beszélek, ha azt mondom, tejmentesen étkezem, vagy hogy gluténérzékeny vagyok. Ugyanakkor azt is megtapasztaltam, mennyien tartanak mind a mai napig a különféle mentes vagy egészséges élelmiszerektől.

Az olyan fantasztikus helyek, mint a Budapesten, a Király utca 85. szám alatt található Fitlife Cukormentes Cukrászda viszont bizonyítják, hogy mentes finomságokkal is megéri kínálni a vásárlókat, méghozzá úgy, hogy az ízélmény és a vendégszeretet sem marad el. Tulajdonosa, Fekete Márton pedig csupa olyan értéket képvisel, amelyek csak még szerethetőbbé teszik ezt a különleges cukrászdát.

Honnan jött az ötlet, hogy cukormentes cukrászdát nyiss?

2014-ben még Ausztriában dolgoztam egy K&K cukrászdában, ekkortájt kezdett el mélyebben érdekelni, hogy a finomított cukor mennyi betegség kialakulásában játszik nagyon komoly szerepet. Hetente hazajártam, és időnként betértem a Vásárhelyi Pál utcában található cukrászdába, ami sajnos körülbelül két éve megszűnt… innen jött az ötlet. Már egy ideje éreztem, hogy lassan ideje hazaköltöznöm. A célom egy olyan hely létrehozása volt, ahol a teljes „cukrászda élményt” átélheti mindenki, méghozzá úgy, hogy egy gramm finomított cukrot sem visz be a szervezetébe.

Fotó: fitlifebudapest.hu

Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Az egyetlen fix pont a cukormentesség, de igencsak széles az igények palettája. Sokan keresnek gluténmentes, laktózmentes, paleo, vagy akár vegán desszerteket is. Igyekszünk úgy alakítani a kínálatunkat, hogy lehetőleg minél többen jól érezhessék magunkat, és élvezhessék az életet a diétájuk vagy ételintoleranciájuk ellenére. Persze elsődleges szempont, hogy a mentesség ne jelentsen lemondást az ízek szempontjából sem.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Hogyan zajlik egy átlagos napotok?

Reggelente fél kilenc körül kezdünk el készülődni, a tíz órai nyitásra már felkészülten várjuk a vendégeket. Egészen 19 óráig azzal telik a nap, hogy igyekszünk megtalálni a megoldást a hozzánk betérők igényeinek, és hogy minden olajozottan működjön: tele sütipult, tiszta asztalok és környezet, kellemes zene, és színvonalas kiszolgálás. Nyolc-fél kilenc körül már villanyoltás, a közte levő egy-másfél órában pedig azon munkálkodunk, hogy másnap újra hozhassuk az elvárt színvonalat.

Fotó: fitlifebudapest.hu

Milyen dolgok inspirálnak titeket egy-egy új sütemény megalkotásakor?

Mi a visszajelzésekkel és az igények összegyűjtésével segítjük a cukrászok munkáját, hogy a folyamatosan fejlődő és változó mentes gasztronómia igényeivel lépést tarthassunk. A munka oroszlánrésze persze a cukrászoké, mi a teljes élmény megalkotásán munkálkodunk. 

Öt különböző cukrászcsapat kezei közül érkeznek a cukormentes különlegességek. Mindegyikük hazai „műhelyben” teszi hozzá a tudását a végeredményhez, így tudjuk elérni a közös célunkat: hogy mindenki gondtalanul sütizhessen, ne kelljen senkinek rossz érzéstől tartania, egy ártatlan sütizés miatt.

Öröm azzal együtt élni, hogy napi szinten hozzájárulunk ahhoz, hogy ne kelljen senkinek kimaradni a szülinapi tortázásból – akár családi, vagy baráti körben például. Nem a laktáz tabletta és a vércukorszint körül keringenek az érintettek gondolatai, hanem nyugalomban, fesztelenül átélhetik az élményt.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Mi szerinted a kiegyensúlyozott életmód titka?

Természetesen a táplálkozás, a mozgás és a pihenés egyformán fontosak, egyszóval az egyensúly a lényeg. Persze ez személy szerint nekem is jó kis kihívás: hogy a cukrászda vezetése mellett minden másra is jusson elegendő idő, ami még fontos számomra.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Hogy érzitek, mennyire nyitottak manapság az egészséges, cukormentes desszertekre azok az emberek, akiknek nincs szükségük diétázásra?

Egyszerű a képlet. Vannak, akik belső indíttatásból törekszenek az egészségtudatos táplálkozásra, vannak, akiknek ez már nem választás kérdése, és vannak, akik nem törik a fejüket azon, hogy melyik ételükben mi van. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy érdemes odafigyelnünk.

Sokan tartanak a mentes ételektől, mert korábban rossz élmény érte őket. Elég 3-4-5 évet visszamennünk az időben, amikor például a gluténmentes pékáruk többsége a fűrészporra emlékeztetett már az első falat után. Egyre nyitottabbak az emberek, de még mindig sokan szkeptikusak az első kóstolójukig. Persze olyan is van, aki eleve elkönyvelte már a kóstoló előtt, hogy a mentes az rossz.

Gyakran előfordul, hogy véletlenül téved be valaki hozzánk, és nem is tudja, hogy cukormentesek vagyunk. Meg szoktuk kérdezni, hogy ízlettek kiválasztott sütik, és ég és föld a reakció azokéhoz képest, akik már az elején rádöbbennek, hogy cukormentes cukrászda vagyunk, és már emiatt egyből menekülni akarnak.

Fotó: fitlifebudapest.com

Milyen vicces történetekre/extra vásárlói igényekre emlékeztek vissza legszívesebben?

A rizibizis túrótorta hallatán néha még nehéz komoly arcot vágni hét év után is (paleo ribizlis túrótorta félreolvasva), de természetesen szó és borsó nélkül szolgáljuk fel ilyenkor is a gyümölcsös finomságot. A mindenmentes kifejezés még egy vicces dolog, mert valljuk be, hogy túlzás lenne a semmit becsomagolni vagy felszolgálni. Persze ilyenkor megtaláljuk a megoldást, hogy mi mindentől legyen mentes a sütemény.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Mi volt az eddigi legnagyobb örömötök, sikerélményetek a nyitás óta?

Nem emelnék ki egyetlen pillanatot, de például, amikor felkiáltott nálunk egy idős bácsi örömében, hogy húsz év után végre ehet egy krémest, akkor jó volt érezni, hogy örömet okoz, amit nyújtunk. Rendszeresen halljuk azt is, hogy „ez jobb, mint a cukros”…vagy az „igazi”, ami szintén jó érzéssel tölt el minket.

Volt olyan is, hogy egy beteg gyerekeket segítő alapítványhoz juttattunk el egy szülinapi tortát, máskor meg bejgliket, de ezt szándékosan a sor végére hagytam: nem szeretem a kirakatjótékonykodást. Ezek apró gesztusok. Forintban mérve messze nincs olyan súlyuk, mint amennyi marketinghasznot hoznának, ezért se illik ilyesmit nagy dobra verni.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Hogyan érint titeket az infláció és az egyre növekvő energiaárak?

Szívünk szerint hét év alatt egy százalékkal se emeltünk volna árakat, ez sajnos kényszerhelyzet. Rajtam annyi múlik, hogy a lehető legalacsonyabban tartsam a költségeket úgy, hogy a színvonal marad. Mindig rossz érzés kirakni „új” árakat. Egy biztos, nem az én zsebemben kötnek ki azok a forintok, amikkel többet kell elkérnünk ugyanazokért a termékekért.

Fotó: facebook.com/fitlifebudapest

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szeretnénk a második hét évünk után is vidáman interjút adni nektek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy továbbra is a Király utcában haladjunk előre, helyben megvalósítható ötletekkel. Van néhány ötletem, ezekből csak akkor szeretnék bővebb információkat nyilvánosságra hozni, amikor már a komplett megvalósítás küszöbén állunk.

Nyitókép: facebook.com/fitlifebudapest

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!