Cukorbetegség esetén valóban fokozottabb a májrák kockázata?

Cukorbetegség esetén valóban fokozottabb a májrák kockázata?

Címlap / Életmód / Egészség / Cukorbetegség esetén valóban fokozottabb a májrák kockázata?

A 2-es típusú diabétesz tényleg megnöveli a májrák rizikóját? A rendszeres májfunkciós vizsgálatok segítenek idejében feltárni a problémát? Mit mondanak a tanulmányok és kutatási eredmények? (x)

Az alábbi cikkben arról írunk, hogy lehet-e összefüggés a 2-es típusú cukorbetegség és a májrák megjelenése között. 

A felmérések eredményei 

A Queen Mary University of London és a University of Glasgow kutatói által vezetett vizsgálat során arra jutottak, hogy a 2-es típusú diabétesz indokolttá teszi a rendszeres májfunkciós paraméterek ellenőrzését. A felmérés idején azt vizsgálták, hogy mekkora kockázat feltételezhető májzsugor és májrák kialakulására a nem-alkoholos zsírmájbetegség, illetve a nem-alkoholos steatohepatitis fennállása mellett. 

Javasolt ilyen esetben a CMC Déli Klinika elasztográfiás ultrahangvizsgálata, amelyet az intézmény májdiagnosztika szolgáltatása keretében vehetünk igénybe. Sajnos az utóbbi évtizedekben egyre növekszik a nem-alkoholos zsírmáj megbetegedés, mely eleinte gyakran tünetmentes, azonban a steatohepatitis idővel a májrák kialakulását is maga után vonhatja. Ez a megállapítás összefüggést mutat az elhízás és a diabétesz megjelenésével. 

Nagyon fontos a mielőbbi diagnosztizálás, melyhez a klasszikus vizsgálatok a legtöbbször nem megfelelőek. Azonban az elasztográfiás módszerrel a legkisebb szöveti elváltozások, rendellenességek is feltárhatók. Konkrétan zsírmáj gyanúja esetén a megbetegedés súlyossága is meghatározható, ahogyan a zsír mennyisége is megmérhető. 

Cukorbetegség májrák kockázata

A májbetegség késői felismerésének problémája

Körülbelül 100 millió ember érintett zsírmájbetegségben csak az Egyesült Államokban. Dr. William Alazawi kutatásvezető rávilágított arra is, hogy nagyon kevés százalékban került idejében felfedezésre a megbetegedés. A legtöbbször csupán előrehaladott, súlyos stádiumban történt meg a diagnosztizálás. 

A legfőbb probléma, hogy túl későn derül fény egy olyan állapotra, amely korán felfedezve még nagy eséllyel kezelhető lehetne. Ennek megoldásaként az egyetlen út, ha több fókusz helyeződik a magasabb rizikócsoportba tartozókra. A cukorbetegek körében mindenképpen ajánlott a májvizsgálatok beiktatása bizonyos időközönként. 

A 2-es típusú diabétesz kockázati tényező, ahogyan az elhízás is. A felmérés legfontosabb felfedezése, hogy akiknél zsírmájbetegséget állapítottak meg, általában egyéb betegség is jelen volt, például hipertonia, elhízás, cukorbetegség.

A több éves utánkövetéssel szintén megállapítható, hogy az esetek jelentős részében túl későn, már súlyosabb állapotban derült fény májzsugorra és májrákra. 

Kiknek javasolt az elasztográfiás ultrahang? 

A cukorbetegeknek erősen ajánlott, mivel ők a magasabb rizikócsoportba tartoznak májbetegségek szempontjából. A legkorszerűbb diagnosztikai eljárás már az egészen apró elváltozásokat is képes felismerni, így az egyik legideálisabb mód a korai meghatározás tekintetében. 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!