5 érv a csokoládé mellett

5 érv a csokoládé mellett

Címlap / Életmód / Egészség / 5 érv a csokoládé mellett

Napjainkban a csokoládéról elterjedt hiedelem, hogy egészségtelen, rontja a fogakat, sőt még el is hízunk tőle.

Azonban ez az ellenállhatatlan édesség inkább egészséges, mint egészségtelen, hiszen számos olyan hatással van az emberi szervezetre, amely nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzésében. Természetesen fontos a mérték a csokoládéfogyasztásban is, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk erről az egészséges édességről.

Vérnyomáscsökkentő csokoládé

A 60-70%-os kakaótartalmú csokoládé kiváló vérnyomáscsökkentő. A fekete csokoládéból elég napi 100 grammot elfogyasztanunk ahhoz, hogy ötödére csökkentsük a szívinfarktus vagy a szélütés esélyét. A csokoládékedvelők és fogyasztók között fele olyan arányban fordulnak elő szív és érrendszeri megbetegedések, mint a csokoládét kevésbé kedvelő társaik körében. A fekete csokoládé hatására az erek több értágító anyagot termelnek, éppen ezért alkalmas a csokoládé a vérnyomáscsökkentésre, hiszen a csokoládé fogyasztása csökkenti a vérlemezkék összetapadását.

Frissít és ébren tart

A csokoládé a kávéhoz és a teához hasonlóan koffeint tartalmaz, éppen ezért fogyasztása segít frissességünk és éberségünk megőrzésében. Egy fél tábla fekete csoki 25-30 mg koffeint tartalmaz, nem hiába segít a tanulás és a koncentrációt igénylő tevékenységek során. Érdemes azonban arra odafigyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba a csokoládé fogyasztását, vagy ha több csokoládét fogyasztunk, akkor figyeljünk oda, hogy más ételekből kevesebbet együnk, így elkerülhetjük az elhízás veszélyét.

Szépítő csokoládé

Az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, éppen ezért javul a bőr vér-, illetve vízellátása, így bőrünk láthatóan és érezhetően szebb, puhább és rugalmasabb lesz. Bőrünk szépsége érdekében tehát érdemes mértékkel egy kis csokoládét nap mint nap elfogyasztanunk. A csokoládé a flavonoidok mellett polifenol vegyületeket is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben természetes antioxidánséként működnek, így védelmet nyújtanak a szabadgyökök okozta betegségek és károsodások ellen is.

Pár deka csoki a köhögéscsillapításért

A csokoládé theobromint tartalmaz, amely által elég nagy mértékben csökkenti a köhögést. 6 dkg étcsoki elnassolásával csökkenhetjük és mellékhatások nélkül kezelhetjük köhögésünket. A theobromint az istenek eledelének is nevezik, ez az egyik elem a csokoládéban, amelytől boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.

Vitaminbomba

Az említett anyagok mellett a csokoládé számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Ilyen anyagok például a kálium és magnézium, a béta-karotin és E-vitamin, valamint a niacin és a folsav, amelyek mind elengedhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Tehát a csokoládét a vitaminok tekintetében is egy egészséges édességnek tekinthetjük.

Jóból is megárt a sok…

Azonban az egészség- és szépségmegőrző hatásra hivatkozva nem érdemes kilókat fogyasztanunk semmilyen csokoládéból sem, hiszen nem hiába van az a mondásunk, hogy jóból is megárt a sok.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást