Csodálatos magyar várak, amiket egyszer mindenképp látnod kell

Csodálatos magyar várak, amiket egyszer mindenképp látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Csodálatos magyar várak, amiket egyszer mindenképp látnod kell

Tavaszi kirándulás szervezésekor ha éppen nincs ötletünk, hogy hova is vihetnénk a családot, akkor jusson eszünkbe a túra. Több, mint 1000 éves múltunknak köszönhetően hazánk bővelkedik a történelmi romokban és a lélegzetelállító várakban. Lássunk ezek közül néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Boldogkőváraljai vár (Miskolctól 52 km-re északkeletre)

A vár a község fölött emelkedő, ovális alakú, andezittufa hegy tetején épült. Pontosan nem sikerült megállapítani, hogy mikor emelték, az azonban biztos, hogy IV Béla kezdeményezésére történt, és a Hernád völgyének védelme volt a funkciója. Az épület központját a 4 emeletes öregtorony adja, és ettől északra épült a kétszintes palotaszárny. 
A „felső” várrészhez a XV. század környékén egy külső várat építettek, mely a nyugati oldalon, egy sziklateraszon helyezkedik el. Az épület nagyon szép állapotban van és természetesen látogatható, autóval is egészen a vár tövéig el lehet menni.
Belépő van, de ha kedvünk szottyanna egy várban eltöltött éjszakára, azt is meg tudjuk oldani, mivel a palotaszárnyban turistaszállást alakítottak ki.

Kép forrása: boldogkovaralja.hu

Csókakői vár (Székesfehérvártól északra, a Vértes hegy szélén)

Már maga a vár elhelyezkedése is említésre méltó, hiszen a vértes oldalában, egy sziklapárkányra épült. Ez azért volt fontos, mert így tökéletesen ellenőrzése alatt tarthatta az alatta futó hadutat, a mai 81-es út ősét. 
Ez az épület is két részletben épült meg. A felső, nagyjából téglalap alapú szakasza készült el először, az 1300-as évek környékén. Ehhez tartozott egy 3 szintes torony, az északkeleti oldalon, valamin a palotaszárny. 
A vár alsó szakaszát csak később, a 15. században építették a Rozgonyiak, akik ekkor az épület birtokosai voltak. Sajnos, az elmúlt évszázadok erősen nyomot hagytak a váron, így többnyire csak az alapokat találjuk meg, köztük az alsó épületrész kertjében állt kápolna sziluettjét. 
Mégis érdemes meglátogatni a romot, mert amellett, hogy tökéletesen átláthatóvá teszi az akkori építészeti elképzeléseket, nem utolsó sorban a látvány, mely a sziklapárkányról tárul elénk lélegzetelállító.

Diósgyőri vár

Az egyik legjelentősebb műemlék hazánkban a XV. században emelt gótikus stílusú vár. Nem csak napjainkban bír nagy jelentőséggel, hiszen évszázadokon át a királynék jegyajándékaként tartották számon.
A gyönyörű épületegyüttes romjai és helyreállított részei önmagukban is monumentális látványt nyújtanak, nem beszélve arról, hogy a belső udvarokon rendezvényeket szoktak tartani. 4 tornya közül az északkeletit látogatni is lehet.
A lépcsőkön felkapaszkodva vártörténeti kiállítást láthatunk, valamint a tetejéről a kilátás is megéri a fáradozásokat. Több kiállítással is találkozhatunk a fala között, ezek közül talán az egyik legérdekesebb az északkeleti torony mellett, a Rondellában található, Európa fegyver és páncéltörténetét bemutató tárlat.
A vár helyreállítása jelenleg is folyamatban van, napjainkban is végeznek itt régészeti feltárásokat, így egy-két ponton előfordulhatnak lezárások.

Kép forrása: diosgyorivar.hu

Füzéri vár

Ez az egyik legrégebbi várunk, építése a XIII. században kezdődött, de csak a XV. században készült el teljesen. Gyönyörű fekvésének is köszönheti népszerűségét, ugyanis egy védett, vulkáni kúp tetején áll. A szabálytalan alaprajzú épület nagyon szép állapotban maradt meg, melyen még sokat javítottak a helyreállítási munkálatok is. 
Az egyik legszebb része a várnak a részben fennmaradt gótikus kápolna, melynek íves keresztboltozatainak alapjai ma is megtekinthetőek. A másik nagy vonzereje ennek az épületnek is, mint oly sok hegytetőre épült várnak, a lélegzetelállító kilátás.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!