4 jó hír, 4 rossz hír: ez történik a szervezeteddel, amikor csípős ételt eszel

4 jó hír, 4 rossz hír: ez történik a szervezeteddel, amikor csípős ételt eszel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 4 jó hír, 4 rossz hír: ez történik a szervezeteddel, amikor csípős ételt eszel

Jó hír: fogyhatsz miatta

A csípős kaja plusz segítséget nyújthat abban, hogy leadj pár kilót! Noha nem váltja ki a helyes étrendet és a mozgást, de a benne lévő kapszaicinnel még hatékonyabbá teheted ezt a folyamatot. Ennek hátterében az áll, hogy a kapszaicin a hőérzékelésért felelős receptorhoz kapcsolódik, emiatt érzel égető érzést közben, és izzadsz le. Ez már önmagában segít, de mindemellett fokozza az anyagcserét, a nyáltermelésnek köszönhetően pedig az ételek gyorsabban lebomlanak a szervezetedben.

Rossz hír: megsínylik az ízlelőbimbóid

A nyelved lesz az első, ami megérzi a csípős paprika negatív hatásait. Étkezés után égető érzést tapasztalsz rajta még egy darabig, ami valójában tényleg égési sérülés, és ha újra és újra kiteszed ennek a hatásnak, egyre kevésbé fogod érezni az ízeket. Noha szerencsére ez általában csak ideiglenes, mert az ízlelőbimbók meggyógyulnak, ha állandó része az étkezésednek a chilipaprika és a csípős szósz, ez akár állandósulhat!

Jó hír: csökken a cukorbeviteled miatta

Ha imádod a cukros finomságokat, biztosan rájöttél már, milyen nehéz ellenállni egy sütinek vagy üdítőnek. Azonban ez nem igaz azokra, akik az étkezés alatt csípőset is esznek! Ez képes csökkenteni a cukor iránti sóvárgást, mint ahogy például a fogmosás után sem kívánod a narancslét, mert tudod, hogy nem lesz olyan jó az íze. Úgyhogy amikor tudod, hogy nehéz lesz megállni egy sütit ebéd után, egyél egy kis chili paprikát az étel mellé, és máris nem lesz gond!

Rossz hír: allergiás reakciót okozhat

A csípős paprika konkrétan képes allergiás reakciókat kiváltani a szervezetedből. Noha ez szerencsére nem mindenkinél jelentkezik, és nem is mindig nagy mértékben, általában viszketést, bevörösödött és/vagy felduzzadt arcot jelent, ami általában a tested reakciója a csípősre. Ha te is éreztél már ilyet, jobb, ha csökkentesz a csípős szószok és a chili paprika fogyasztásán, mert ez nagyobb gondokat is okozhat!

Jó hír: erősíti az immunrendszert

Amikor csípős kaját eszel, a testedbe különféle antioxidánsok is bejutnak, amivel segítesz az immunrendszerednek erősödni, és ellenállóbbá teszed magad a betegségekkel szemben. A téli időszakban kifejezetten ajánlják, hogy időnként fogyassz chili paprikát, hiszen jótékony hatásai az influenzaszezonban különösen hasznosak.

Rossz hír: a gyomor problémákat felerősíti

Ha érzékeny a gyomrod, csípős kaját enni nagyon nem jó ötlet. Először is, szinte garantált, hogy hasmenésed lesz, másodszor pedig a kapszaicin puffadást és egyéb gyomorgondokat is okozhat. Ráadásul ha alapjáraton van valamilyen problémád, például IBS-ed, úgy a tünetek még erősebben jelentkezni fognak nálad, és tovább is tarthatnak.

Jó hír: magasabb lesz a fájdalomküszöböd

Bár a csípős kaja pont hogy fájdalmat okoz a nyelveiden, szakértők szerint mégis növeli a fájdalom iránti toleranciádat! A kapszaicin ugyanis az agynak arra a részére is képes kifejteni hatásait, ami a fájdalomért felel, így ez az oka annak, hogy amikor csípős kaját eszel, egy idő után nem is érzed annyira az égető érzést!

Rossz hír: többször lehet gyomorégésed

A chili paprika olyan savakat tartalmaz, amelyek étkezés után a gyomrodat is égetni kezdik. Ez pedig még rosszabb lehet, és egy idő után krónikussá is válhat, ha állandóan csípős kaját eszel. Egyre gyakrabban érezhetsz gyomorégést, ha pedig amúgy is jelentkezik nálad ez a probléma időnként (függetlenül attól, hogy mit eszel), még rosszabbá válhat. Ilyenkor javasolják, hogy igyál tejet, vagy egyél egy kis fagylaltot, és csökkentsd a chilifogyasztás mértékét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást