Mennyei ez a torta. Igazi ékessége lehet a te ünnepi asztalodnak is. Piskótatekercsből készül, szeleteléskor dekoratív csíkos szeleteket ad ki.
Nem csak hagyományos ételeket készíthetünk az ünnepi asztalra. Itt az alkalom, hogy ámulatba ejtsd a családot te is. Ez a csíkos gesztenyetorta nem csak formabontó küllemével, de pazar ízeivel is elkápráztat majd mindenkit.
Elkészítés:
A piskótatekercshez:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
A krémhez:
- 2 dl növényi habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 kiskanál rumaroma
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
A díszítéshez:
- 3 dkg étcsokoládé
- 2 dkg mogyoró
- csokidrazsék
Elkészítés:
A piskótatekercset a szokott módon elkészítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd lazán belekeverjük a kemény tojáshabot.
Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk. A masszát egyenletesen ráterítjük. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótát. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és nedves konyharuha segítségével feltekerjük.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a gesztenyés krémet. A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, belekeverjük a rumaromát, a porcukrot, a vajat. Belereszeljük a kiolvadt gesztenyemasszát.
A piskótatekercset a konyharuhából kivesszük, majd önmagában visszatekerjük. Azonos vastagságú darabokra vágjuk. Ez lesz a torta magassága, ezért nagyon fontos, hogy precízen dolgozzunk.
Egy piskóta darabot szétnyitunk. A gesztenyés krémmel megkenjük. Csiga alakban feltekerjük. Megkenjük a következő piskótacsíkot is, majd hozzáragasztjuk az előző piskótához. Szépen feltekerjük ezt is. Így járunk el minden piskótacsíkkal. A végén egy torta nagyságú szép kerek csigánk lesz.
A maradék krémmel megkenjük a gesztenyetorta szélét és a tetejét.
A csokit gőz fölött megolvasztjuk. Sütőpapírral beborítunk egy tálcát. Egy kanál segítségével az olvadt csokiból fenyőformát rajzolunk a papírra. Hagyjuk megszilárdulni.
A torta tetejét tovább díszítjük az olvadt csoki maradékával, csokidrazsékkal és a szeletelt mogyoróval.
A megszilárdult csokifenyőket a tortára helyezzük.
Szeletelve kínáljuk a gesztenyetortát. Szép, csíkos mintája ámulatba ejti majd a vendégeket is.