A cseresznye egészségügyi előnyei

A cseresznye egészségügyi előnyei

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A cseresznye egészségügyi előnyei

Elérkezett a cseresznyeszezon is, ilyenkor lehet maximálisan kihasználni ennek a csodabogyónak az előnyeit.

A cseresznye nagyon finom és tápláló gyümölcs. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyeknek megvannak a maguk egészségügyi előnyei. Egyes tanulmányok szerint például a cseresznye különösen előnyös néhány daganatos betegség leküzdésében.

A bennük levő antioxidánsok segítenek elpusztítani a szabadgyököket. Ezek az instabil molekulák, károsíthatják a sejteket, mivel szabadan keringenek szervezetünkben és tönkretehetnek egészséges sejteket. Az is bebizonyosodott, hogy a szabadgyökök gyorsítják az öregedési folyamatot.

A cseresznye tartalmaz:

C-vitamin A-vitamin Bioflavonoidok Antociánok Melatonin Ellagic sav

A cseresznyében található tápanyagok és vegyületek a következő egészségügyi előnyöket vonják maguk után:

Segít a rák elleni küzdelemben: a cseresznyében, és általában a bogyós gyümölcsökben levő antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök káros tevékenységét. A benne levő queritrin (egy flavonoid) az egyik leghatásosabb daganatellenes szer.

Megelőzi a szívbetegségek kialakulását Enyhíti az izületi gyulladásokat, köszvényt, fejfájást: A benne levő antocianinok és bioflavonoidok lassítják a Cyclo-oxygenase enzimeket, amelyek az ízületi gyulladások és köszvény fő okozói.
  Könnyíti a fibromyalgia szindróma tüneteit Egészséges és biztonságos módja a melatonin termelésének, amely javítja a test cirkadián ritmusát.
  Javít az élettani és mentális funkciókon: Megakadályozza az oxidatív stressz kialakulását, energiával tölt meg és segít az elalvásban is.

Hogyan segít a cseresznye a fogyókúrádban?

A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, alig tartalmaz zsírt, de nagy százalékban tartalmaz vizet. Tanulmányok szerint a víz fogyasztása fokozza az energiaszintet és serkenti az anyagcserét. A magas víztartalmú ételek fogyasztásával minimális kalóriabevitellel tudunk jóllakottságot érezni. Mint a legtöbb bogyós gyümölcs, a cseresznye is magas kálium- és alacsony nátriumtartalommal rendelkezik. Ez segít a szervezet méregtelenítésében és rendben tartja a szervezet vízháztartását. A nátriumban gazdag ételek fogyasztásával felesleges vizet köt meg szervezetünk, ezt a cseresznye felszabadítja.

De hogyan élvezhetjük egész évben a cseresznye egészségre gyakorolt előnyeit?

A cseresznyeszezon hamar lemúlik, de nem csak ilyen korlátolt ideig élvezhetjük ki a cseresznyét. Fagyasztva sajnos élvezhetetlen, de fogayszthatjuk a levét, koncentrátum (lehetőleg cukor nélkül) formájában. Legyen ez része napi diétánknak. Válasszuk a 100%-ig természetes cseresznye/meggylé koncentrátumot (30 ml-ben 55-60 cseresznye leve van sűrítve). Egyébként ez a 30ml cseresznyelé a javasolt napi adag. Nagyon finom vízzel összekeverve, vagy desszertek toppingjának.

VIDEO Napcsókolta smink, a forró estékre

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!