Csendes kilépés a munkahelyen: egyre többen csatlakoznak a trendhez

Csendes kilépés a munkahelyen: egyre többen csatlakoznak a trendhez

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Csendes kilépés a munkahelyen: egyre többen csatlakoznak a trendhez

Bár a kifejezésben helyet kap a kilépés szó, korántsem erről van szó. A csendes kilépőknek eszükben sincs másik munkahely után nézni vagy felmondani. A szó a gondolkodásmódra és a munkahelyhez való érzelmi kapcsolódásra utal. 

A csendes kilépés azt jelenti, hogy csak azt csinálod, amit a munkád megkövetel és semmi többet.

Nem teszel eleget extra felkéréseknek, nem mentorálod az új belépőket ingyen, nem jársz el a közös esti iszogatásokra sem. Továbbra is megjelensz a munkahelyeden, de szigorúan a munkaköri követelmények határain belül maradva. Nem nézed meg a munkahelyi e-maileket este vagy hétvégén, csakis a magánéleti, családi, hobbi célú elfoglaltságoknak szenteled a szabadidődet.

Az utóbbi években, de főként a világjárvány óta egyre több fiatal munkavállaló fáradt bele abba, hogy nem kapja meg az elismerést és a kompenzációt az elvállalt túlóráért.

Egyre többen mondanak nemet a kiégésre úgy, hogy előtérbe helyezik a munka és a magánélet egyensúlyát a túlzott munkahelyi elvárásokkal szemben. 

A quiet quitting a mozgalom Kínából ered, ahol köztudottan komolyan veszik a szigorú munkavégzést és az állandó megfelelést. A csendes kilépés kifejezés a közelmúltban terjedt el, miután egy amerikai TikTokker közzétett egy videót, ami vírusként terjedt. Ebben leszögezte: „A munka nem az életed.”

@zaidleppelin On quiet quitting #workreform ♬ original sound – ruby

Nem mindenki ért egyet a csendes kilépéssel

Egyesek úgy vélik, ha nem teszünk bele apait, anyait, nem leszünk sikeresek egy adott szakmán belül. Ők azok, akik szerint a csendes kilépés azt jelenti: megteszed a minimumot, amit elvárnak tőled a munkahelyeden és megelégszel a középszerűséggel. Ugyanakkor az előrelépést és a fizetésemelést azok kapják meg, akik erőn felül teljesítenek, plusz munkát végeznek és a végletekig lojálisak a céggel – vélik az ellenlábasok.

Egy ideális világban, vagy nevezzük úgy, egy felvilágosult vállalatnál olyan munkahelyeket hoznak létre, ahol az alkalmazottak büszkék a munkájukra és méltányos fizetést kapnak. A pénz mindenki számára egyformán fontos, de az elismerés is.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a csendes kilépés egyenlő azzal, amikor egy munkatárs lazsál, másra bízza a saját munkáját és nem csinál semmit a munkaidő nagy részében. 

Ezzel a szemben a lassan világszintűre duzzadó mozgalom filozófiája az, hogy a tagjai nem hagyják a magánéletüket összemosni a munkahelyi eseményekkel, feladatokkal vagy személyekkel. Minden munkát lelkiismeretesen elvégeznek, időre és precízen. Ezen felül viszont nem hajlandók több szót és időt a foglalkozásukkal kapcsolatos dolgokra fordítani.

Kezd globálissá válni a minimális munkavégzés

A Gallup 2022-re vonatkozó globális munkahelyi jelentése kimutatta, hogy Magyarországon a munkavállalók mindössze 22%-a volt elkötelezett vagy lelkes a munkája iránt. Ők azok, akik reálisnak tartják a bérüket, úgy érzik, jól megy a soruk és pozitívan tekintenek a jövőbe. A felmérés a világ összes kontinensét vizsgálta és a nagy globális átlag is megközelítőleg ugyanaz, mint a hazai eredmény. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

8 hozzászólás

 • Erin
  2022.09.25., 15:42

  „Ugyanakkor az előrelépést és a fizetésemelést azok kapják meg, akik erőn felül teljesítenek, plusz munkát végeznek és a végletekig lojálisak a céggel – vélik az ellenlábasok.”

  Hát, ez nem így működik! Itthon tuti nem. Itthon az kapja a legjobb emelést, elismerést, legtöbb plusz pénzt, aki a legjobban nyal, vagy „sz*p”. Szomorú, de ez van!!

  Válasz
  • Galesz
   2022.09.26., 07:48

   Egyetértek!

   Válasz
 • Tibi
  2022.09.26., 09:51

  Ahogy nő a pofátlanság, a plusz feladatok száma – ingyenért – úgy csökken a munkakedv. Természetes hogy ‘csak’ azt a minimumot – egész pontosan a feladatköri tökéletes maximumot – forgja hozni a dolgozó, amit aláírt.

  Emellett pedig nem, soha nem azt léptetik elő, aki hajt, többet vállal, jól dolgozik. Magyarországon a mérgezett lelkű cégvezetés a jellemző, aki addig üti a lovat, amíg húz. Ha húz, annál jobban. A jobb pozíciókat a nyeretlen kétéves haveroo kapják, akiknek sem a munkához, sem az emberekhez nincs érzéke.

  Ez a poropaganda cikk csak azért jött létre, hogy a józan gondolkodású, mindezt saját bőrén tapasztalt embereket agymossák, és a szamár visszamenjen húzni.

  Szégyelhetné magát aki írta.

  Válasz
  • Tibi
   2022.09.26., 09:55

   Emellett még annyit, hogy már az elnevezés is manipulatív; ‘minimum’ – ami valójában ‘optimális’, vagy ‘a szerződésben foglaltaknak tökéletesen megfelelő’ inkább.

   Válasz
   • Tibi
    2022.09.26., 09:57

    Tehát most írtak egy panaszkodó cikket, amiben arról panaszkodik a szerző, hogy az alkalmazottja tökéletesen elvégzi a munkát – a szerződésben megegyezés szerint – de nem hajlandó ingyen dolgozni.

    Micsoda gyalázat (szarkazmus).

    Mintha az alkalmazott azért panaszkodna, hogy nek emeli duplájára a fizetését a munkáltató, ‘csak úgy’. Ingyen. Micsoda szemét munkáltató az ilyen.

    Válasz
 • EG0
  2022.09.26., 13:04

  A fizetésemelést akkor kapod, amikor kilépsz és új helyre váltasz. Az utódodat meg majd többért kénytelenek felvenni, mint amit te kértél volna a maradásért.
  (Aztán ő sem kap fizetésemelést, arra hivatkozva, hogy így is magasabb a bére a régóta ott dolgozó többiekénél.)
  A lojalitás nem létező fogalom a munkáltatók részéről, mégis megy a csodálkozás, ha az alkalmazott sem az.
  Teljesen egyetértek ezzel a mozgalommal.

  Válasz
 • Lőrinczy Barnabás
  2022.09.26., 13:51

  Persze, dolgozz pluszba és akkor előléptetnek. De ha mindenki bele teszi azt a bizonyos pluszt, ki kap nagyobb fizut, jobb pizíciót? 😀

  Válasz
 • Hoppá
  2022.09.28., 16:36

  Szerintem az előre lépés, fizetésemelés mindig is pofára ment. A dolgozó felméri, hogy van-e esélye előre jutni, ha rákapcsol. Vajon, a vezetője elismeri-e? Ezután vagy rákapcsol, vagy az optimumot (nem a minimumot) hozza, vagy tovább áll, ha tud.

  Válasz

Írj egy hozzászólást