Csak 4 személyiségtípus létezik, egy tanulmány szerint

Csak 4 személyiségtípus létezik, egy tanulmány szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Csak 4 személyiségtípus létezik, egy tanulmány szerint

Átlagos lennél, vagy visszafogott? Esetleg énközpontú, vagy példakép? 

Valld be, töltöttél már ki személyiségtesztet. Akár online, akár egy magazin hátulján, de felettébb lelkesen jelölgetted a pontokat, kíváncsian várva, hogy megtudd, valójában milyen személyiség vagy. A Northwestern Egyetem kutatói most egy egészen új tanulmánnyal álltak elő, mely lehetővé teszi, hogy egy új aspektusból közelítsük meg a személyiségfajtákat. Szerintük ugyanis mindössze négy típus van és slussz. 

Ez a négy személyiségtípus pedig nem más, mint az átlagos, visszafogott, énközpontú és példakép. Erre a következtetésre online kérdőívek válaszai alapján jutottak és hatalmas adatbázisból dolgoztak, a kérdőíveket ugyanis több, mint másfélmillió ember töltötte ki, ráadásul a világ minden tájáról. 

Az egyetem pszichológia professzora, William Revelle szerint a tudósok már Hippokratész óta próbálták meghatározni a személyiség típusokat, de ez eddigi kutatások kevés valóságalappal rendelkeztek. 

A kutatók ezúttal egy algoritmus segítségével jutottak arra a következtetésre, hogy öt fő személyiségjegy (jellemző tulajdonság) alapján négy személyiség típus létezik és a tanulmány a Nature Human Behaviour (Természet Ember Viselkedés) online lapban jelent meg.  

Az öt alap – azaz „Big Five” – karakterjegy amit pszichológia széles körben használ, a neuroticizmus, az extraverzió, a nyitottság, a barátságosság és a lelkiismeretesség. Ez alapján az öt tulajdonság alapján osztályozták az embereket és részletesebben ezt jelentik:

Neuroticizmus: Hajlam arra, hogy gyakran érezzen az illető negatív érzelmeket, mint a düh, aggódás, szomorúság, illetve túlérzékenység az emberi kapcsolataiban. 

Extraverzió: Ez azt jelenti, hogy az illető beszédes, élvezi mások társaságát és szeret szociális életet élni. A magabiztosság és a dominancia is jellemzi ezt a faktort.

Nyitottság: Hajlam arra, hogy értékeljük az új ötleteket, érzelmeket, viselkedést, művészetet és emberi értékeket. 

Barátságosság: Az a tulajdonság, mely szerint rugalmasak vagyunk és könnyen alkalmazkodunk másokhoz ahelyett, hogy ellenkeznénk.

Lelkiismeretesség: Óvatosság, szabálykövetés, szorgalom jellemzi és az, hogy nem fut ki a határidőkből.

Ezek a fő karakterjegyek mindenkiben megtalálhatóak és az alapján, hogy kiben melyik milyen arányban van jelen, négy személyiség típust különítettek el a kutatók.

Nézzük felfedezed-e magad valamelyikben.

photographee.eu/depositphotos.com

Átlagos

A leggyakoribb személyiségtípus. Hajlamosak a neurotikusságra és az extroverzióra, azaz kifelé fordulásra, de ennek ellenére nem túl nyitottak. 

Visszafogott

A visszafogott emberek érzelmileg stabilak, nem neurotikusak, de nem is nyitottak. Nem kifejezetten extravertáltak, de többnyire barátságosak és lelkiismeretesek. 

Énközpontúak

Ők a legextrovertáltabb típus, akik nyitottságban, lelkiismeretességben és barátságosságban az átlagnál alacsonyabb értékeket mutattak. 

Példaképek

Ők nem hajlamosak a neuroticizmusra, viszont minden más fő tulajdonságban magas értékeket érnek el. Jó vezetők, lehet rájuk számítani és nyitottak az új ötletekre. 

A tudósok szerint ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg azt, amit eddig a személyiségekről gondoltunk, hiszen ez a téma eddig inkább az önsegítő irodalomban létezett, a tudományos szaklapokban nemigen. A kutatás vezető pszichológusai szerint ez a felmérés segíthet a jövőben például abban, hogy milyen embereket vegyenek fel menedzsernek a cégek, illetve a mentális egészség gyógyításában is felettébb hasznos lehet. Most, hogy a kutatás eredménye más szakemberek számára is elérhetővé vált, kíváncsian várják, azok milyen saját, új megközelítésekkel egészítik majd ki. 

Tisztában vannak fele, hogy egy ilyen nagyszabású felmérés nem jöhetett volna létre az internet előtt, hiszen eddig csak arra volt lehetőség, hogy talán pár száz embert vizsgáljanak, most viszont érdemi következményeket vonhattak le másfélmillió résztvevő válaszaiból. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást