Csak ezekben az esetekben jó ötlet szünetet tartani egy párkapcsolatban

Csak ezekben az esetekben jó ötlet szünetet tartani egy párkapcsolatban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Csak ezekben az esetekben jó ötlet szünetet tartani egy párkapcsolatban

A párkapcsolati konfliktusokat sokszor egy szünet beiktatásával próbálják rendezni a felek. De vajon ez tényleg jó ötlet? Vagy éppen ellenkezőleg, csak konfliktusokat szül a későbbiek során? Az biztos, hogy minden kapcsolat más és más, de az alábbi érvek-ellenérvek talán segítenek a döntés meghozatalában.

Rájöhettek, milyen egymás nélkül

A szünet egyik első és sokak szerint egyetlen valós előnye, hogy megtapasztalhatjátok, milyen élni a másik feletek nélkül.

Záros időn belül általában ki szokott derülni, hogy a negatívumok háttérbe szorulnak és semmi sem tűnik olyan megoldhatatlannak, amiért érdemes legyen végleg különválnotok.

Persze, az is előfordulhat, hogy rájöttök, külön-külön jóval boldogabbak vagytok, mint együtt.

Ez ugyan fájdalmas végkimenetel lehet, de attól még pozitív jövőtöket tekintve.

Szóval, egész biztosan előny, hogy kideríthetitek, hiányoztok-e egymásnak, és ha igen, akkor vajon annyira, hogy újrakezdjétek-e az egészet.

Jobban megbecsülitek a kapcsolatotokat

Ha egyszer szakítás után úgy döntöttetek, hogy kibékültök, és mindent elölről kezdtek, akkor egész biztosan máshogy álltok majd a kapcsolatotokhoz. Persze, nem a se veled, se nélküled viszonyokról van szó, azok hosszútávon halálra vannak ítélve.

Hanem arról, ha egyszer egy jelentős dilemma elé néztetek és úgy éreztétek, nem tudjátok ezt akkor és ott megoldani – ám a szakítás után mégis kibékültetek. Ebben az esetben mindent máshogy fogtok mérlegelni.

Minden bizonnyal türelmesebbek, toleránsabbak lesztek egymással, nem akadtok fel olyan gondokon sem, amiken mások komolyan összevesznek.

Egyszerűen azért, mert tudjátok, mit veszíthettek, ha ismét szakítotok, ráadásul az a szakítás már jó eséllyel végleges lesz – ezt egyikőtök sem szeretné kockáztatni.

Könnyebb így szakítani

Szintén az előnyökhöz sorolható, hogy alighanem könnyebb egy szünet után szakítani, mint derült égből villámcsapásként kimondani a nemet.

Sokak számára a szünet egyfajta átmenet – nem is olyan végleges, még visszafordítható, emiatt nem annyira ijesztő, mint egy tényleges pont a kapcsolat végén.

Persze, akadnak olyan élethelyzetek, amikor ez az egész csak időhúzás és kínszenvedés, ekkor akár hátrány is lehet a szünet beiktatása, de általában – főleg hosszú kapcsolat esetén – kicsit könnyebb így elválni egymástól.

Legalábbis normális, higgadt körülmények között, hiszen mindenkinek van néhány hete, hogy a túlfűtött érzelmeit átgondolja, félretegye, és a lehető legjobb döntést hozza meg a jövőjét illetően.

A szünet sok konfliktust szülhet

Ahogy azt a Jóbarátok óta mindenki tudja, a párkapcsolati szünet igen sok nézeteltéréshez vezethet, tehát mindketten csinálhattok olyat, amit később nem feltétlenül lesz könnyű lenyelnie a másik feleteknek.

Emiatt jó lenne, ha előre tisztáznátok, hogy ez a szünet pontosan mit takar: tényleg csak kicsit különvonultok gondolkozni, vagy konkrétan szakítotok, mert ez sok nehézséget elkerülhetővé tesz a későbbiekre vonatkozóan.

Csakhogy a többség a szünet bejelentésekor nem azzal foglalkozik, hogy a komoly szabályokat fektessen le, és mondjuk tisztázza, hogy más partner után keresgélni nem feltétlenül fair dolog ebben az átmeneti időszakban.

Esetleg közölje, hogy szerinte ez is belefér, hiszen ellenkező esetben nem is lenne értelme a szünetnek…

Lehet, hogy begyógyíthatatlan lesz a seb

Még akkor is van erre esély, ha mindketten érzitek a szünet szükségességét, de abban az esetben, ha csak az egyikőtök szeretné, borítékolható, hogy lesznek begyógyíthatatlan sebeitek.

Elég kis esély van arra, hogy a későbbiek során nagyon nyugodt leszel a párkapcsolatodban, vagy éppen nem fogsz hűség-ügyben aggodalmaskodni, ha a szerelmed egyszer csak olyan kéréssel áll eléd, hogy szeretne pár hét szünetet tartani. Még, ha ki is derül, hogy nem harmadik fél miatt jött ez a kérés (ami azért elég ritka), akkor is hatalmába keríthet az aggodalom a békülés után.

Most már vajon tényleg készen áll egy komoly kapcsolatra? Vagy ismét elő fog-e rukkolni ilyesmivel, ha újra nehéz helyzetbe kerültök? Mindig az adott helyzettől függ, milyen sérüléseket okoz egy szünet beiktatása, de akár az is megeshet, hogy sosem lesz a régi a kapcsolatotok.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást