Család / Életmód

Nem csak a babának, a mamának is jó – a szoptatás 5 előnye

Nem csak a babának, a mamának is jó – a szoptatás 5 előnye

Vitathatatlan, hogy a csecsemő számára az anyatej az ideális táplálék, mely megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz minden olyan összetevőt, amire a csöppségnek szüksége van. A szoptatással kapcsolatban mégis rengeteg a közhely és a tévhit, pedig az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF ajánlása egyértelmű: lehetőleg hat hónapos koráig kizárólag, majd azon túl kétéves koráig vagy tovább érdemes anyatejjel táplálni a csemetét. Bár általában kevesebb szó esik róla, a hosszú távú szoptatás az édesanyára is jótékonyan hat testileg-lelkileg. Cikkünkben a szoptatás előnyeit mutatjuk be – ezúttal az anyuka oldaláról közelítve.

Biztonságos kötődés

Már a legelső szoptatás – mely ideális esetben a baba születése utáni első egy órában megtörténik – kifejti jótékony hatását babára és mamára nézve egyaránt, jó alapot ad a kettőjük közötti biztonságos érzelmi kötődés kialakulásban.

Nem véletlen nevezik aranyórának az első órát, mely a szoptatás későbbi sikerességére is jótékonyan hat.

A szoptatások alkalmával a bőr-bőr kontaktus nyugtatja a babát, növeli biztonságérzetét, emellett pedig a kutatások szerint az anyai érzelmek kialakulásában is szerepe van.

A szoptatás közben felszabaduló hormonoknak tudható be az is, hogy a szoptató édesanyák könnyebben fogadják el magukat új szerepkörükben és testképük is pozitívabb lehet.

Segíti a test regenerálódását

A szoptatások alkalmával az anya szervezetében felszabaduló oxitocin csökkenti a szülés utáni vérzést, valamint serkenti a méhösszehúzódásokat.

Ezeket az összehúzódások – melyek egy enyhébb menstruációs görcsre hasonlítanak – még hetekkel, hónapokkal a szülés után is lehet érezni a szoptatások alkalmával, míg a méh szépen lassan visszanyeri szülés előtti méretét.

Ez a folyamat gyorsabb a gyermeküket anyatejjel tápláló anyák esetében. 

Csökkenti a rák kockázatát

Az anyatej immunerősítő hatása egyértelmű a babára nézve, de nem csak a szoptatott csecsemők hajlamosak kevésbé a különböző betegségekre, anyukájuk egészségére is jótékonyan hat a baba táplálásának legtermészetesebb formája. 

Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál az édesanyáknál, akik szoptatják kisbabájukat, ritkábban fordul elő a későbbiekben mellrák – kutatások szerint minél tovább szoptat az édesanya, annál kisebb lesz az esélye a megbetegedésre.

Ugyanakkor azok körében is ritkább a megbetegedés, akiket csecsemőkorukban anyatejjel tápláltak.

A szoptatás bizonyítottan csökkenti a petefészek- és méhrák kockázatát is, valamint a hosszútávon szoptató édesanyáknál ritkábban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség.

A szoptatás jótékonyan hat a mama csontozatára is, ezáltal csökkentve a törések és a csontritkulás kockázatát. 

Nyugtató hatású

A szoptatás közben felszabaduló hormonok nyugtatólag hatnak nem csak a babára, az anyukára is.

Ennek köszönhetően a kisbabájukat anyatejjel tápláló édesanyák általában kevésbé idegesek, ritkábban szoronganak, és a szülés utáni depresszió kialakulásának is alacsonyabb a kockázata náluk.

Alvásproblémákkal is ritkábban küzdenek a szoptató anyukák, hiszen a jóllakottság következtében nem csak a kisbaba alszik el könnyen evés után, maga a szoptatás az édesanyát is álmosítja

Elősegítheti a plusz kilók eltűnését

Ahogy már említettük, a szoptatás elősegíti az édesanya testének regenerálódását, de a plusz kilók is sok esetben csak úgy olvadnak az anyukákról, hiszen a szoptatással 4-500 kalóriát lehet elégetni naponta.

Ugyanakkor a szoptatás időszaka alatt nem ajánlott szigorú diétába kezdeni, mert az negatívan befolyásolhatja a tejtermelést.

Az egészséges étrend betartása ugyanakkor természetesen nem hátráltatja a szoptatást, a gyermekágyi időszak letelte után pedig a rendszeres sport is nyugodtan beiktatható.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást