Hasi puffadás, gyomorgörcsök, emésztőszervi panaszok vagy hasmenés… Sokan éreznek ehhez hasonló tüneteket egy kiegyensúlyozottnak tűnő étkezés után. Ha nem mértéktelen habzsolásról van szó és az étrend sem változott, továbbá az étel sem volt romlott, érdemes utánanézni, mi okozza a kellemetlen tüneteket.
1/5 Nem minden gabona allergén
Legtöbbször valamilyen ételintoleranciáról van szó, és ha kenyérféle vagy gabona alapú élelmiszer fogyasztása után jelentkezik a hasi diszkomfort, akkor gyanakodni kell a lisztérzékenységre. Latin nevén a cöliákiát legtöbbször a gluténérzékenységgel azonosítják, holott nincs teljes átfedés a fogalmak között. Létezik nem cöliákiás lisztérzékenység és egyéb gabonaallergia is.
Gluténérzékenységnél a gabonafélékben található fehérje, a glutén a legfőbb irritáló tényező. Ez az állapot teljes gluténmentes étrendet kíván.
Gabonaallergiánál viszont a tüneteket kiváltó konkrét gabonafélét – például a rozsallergiánál a rozst – kell kerülni.