Nem minden gabona allergén
Legtöbbször valamilyen ételintoleranciáról van szó, és ha kenyérféle vagy gabona alapú élelmiszer fogyasztása után jelentkezik a hasi diszkomfort, akkor gyanakodni kell a lisztérzékenységre. Latin nevén a cöliákiát legtöbbször a gluténérzékenységgel azonosítják, holott nincs teljes átfedés a fogalmak között. Létezik nem cöliákiás lisztérzékenység és egyéb gabonaallergia is.
Gluténérzékenységnél a gabonafélékben található fehérje, a glutén a legfőbb irritáló tényező. Ez az állapot teljes gluténmentes étrendet kíván.
Gabonaallergiánál viszont a tüneteket kiváltó konkrét gabonafélét – például a rozsallergiánál a rozst – kell kerülni.
Mindez célzott allergológiai vizsgálattal kideríthető.
Gluténérzékenységnél a gabonafélékben található fehérje, a glutén a legfőbb irritáló tényező. Ez az állapot teljes gluténmentes étrendet kíván.
Gabonaallergiánál viszont a tüneteket kiváltó konkrét gabonafélét – például a rozsallergiánál a rozst – kell kerülni.
Mindez célzott allergológiai vizsgálattal kideríthető.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!