Mivel én, amióta beléptem a dolgozó háziasszonyok világába, hamar megtanultam, hogy a sokáig elálló, előre elkészíthető sütemények a legjobb barátaim. Ez a vegán golyó is tipikusan ilyen, hiszen minden alapanyaga magában is hónapokat kibír, de összekeverve, édes, energiabombákká formálva is heteket kibírnak a hidegben.
Hozzávalók:
-
1 csésze kimagozott, húsos datolya,
-
1 csésze kesudió,
-
1 csésze kókuszreszelék (két részre osztva – fele a golyóba, fele a forgatáshoz),
-
¼ csésze chia mag,
-
1 narancs leve,
-
1 citrom leve,
-
1 vanília kikapart belseje,
-
fahéj,
-
szerecsendió.
Elkészítés:
- Áztasd be legalább fél órára a datolyát.
- Ha a datolya felázott egy erős aprítópengés robotgép segítségével aprítsd addig, míg majdhogynem krémes-pépes állagot nem kap (a datolya levét ne öntsd ki!).
- Ekkor add hozzá a kesudiót és addig hagyd dolgozni a gépet, míg elég apró darabokra nem vágja a diót, majdnem vaj állagúra kell dolgozni a két hozzávalót.
- Végül add hozzá a kókuszreszelék felét, a chia magot és a narancs illetve a citrom levét.
- Ha úgy véled, túl kemény a masszád, a datolya levével még lazíthatsz rajta.
- Add hozzá a fűszereket ízlés szerint, cél, hogy ne legyen túl édes, de a fűszerek érződjenek ki belőle.
- Formázz egyforma méretű golyókat a masszából és forgasd mindet meg kókuszreszelékben.
- Fél órára tedd fagyasztóba és ezután fogyasztható is.