A citrom vagy a paprika a nagyobb C-vitamin bomba?

A citrom vagy a paprika a nagyobb C-vitamin bomba?

Címlap / Életmód / Egészség / A citrom vagy a paprika a nagyobb C-vitamin bomba?

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Ez azért nem teljesen igaz, de tény, hogy az alma tápláló, magas a rosttartalma, ami fontos az emésztőrendszer egészsége szempontjából, valamint bórtartalma elősegíti a csontok növekedését. Emellett egy jó adag C-vitamint is ad a szervezetnek. De hogy pontosan mennyit és hogy ez elég-e, arra a következő sorok fognak választ adni.

Az év bizonyos hónapjai a vírusok party időszaka. Ekkor lesznek a legtöbben náthásak, influenzásak. Ilyen időszak az ősz is, amikor még a természetes vitaminraktárunk nem ürült ki teljesen, de ha biztosan nem akarsz beteg lenni, rendszeres C-vitamin bevitelre van szükséged. 

A vitaminpótlás egy részét megoldhatod drogériákban vásárolt tablettákkal is, de a tested számára sokkal hatékonyabb, ha zöldségek, gyümölcsök formájában kapja meg a szükséges vitaminokat. Ehhez először érdemes meghatározni, hogy egyes vitaminokból mennyit javasolt naponta bevinni, és azt hogyan érheted el étkezés útján.

Mennyi C-vitamint szedjünk?

A C-vitamin vagy másnéven aszkorbinsav viszonylag gyakori a gyümölcsökben, élettani hatása pedig széles körben ismert. Erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben. A C-vitamin adagolás azonban sok kérdést vet fel: vajon mennyit szedjünk belőle megelőzés és mennyit betegség esetén?

A kérdésre Szent-Györgyi Albert is kereste a választ már száz évvel ezelőtt, amikor meghatározta az emberi testben ezt az izgalmas vegyületet, amit később C-vitaminnak neveztek el. A neves tudós 93 éves koráig napi 1000 mg C-vitamint fogyasztott, ám ha felütötte nála a fejét valamilyen betegség, akkor ezt a mennyiséget 8-9 ezer milligrammra emelte. Persze kérdés, hogy ez volt-e a meglehetősen hosszú életének a titka, ám elgondolkodtató az összefüggés.

A legfrissebb kutatások szerint naponta 80-90 mg C-vitaminnal lehet fedezni az alapvető szükségletet. Ennek többszörösére van szükség, ha valaki beteg, gyermeket vár, szoptat, nehéz fizikai munkát végez, stresszes életmódot folytat vagy dohányzik. 

Olgaorly/istockphoto.com

A paprika igazi C-vitamin bomba

Amennyiben úgy döntöttél, hogy természetes úton szeretnéd bevinni a szervezeted számára szükséges, minimum 90 mg C-vitamint, segítünk meghatározni, hogy mely gyümölcsből és zöldségből mennyit érdemes fogyasztani. 

  1. A kiviből elég naponta 100 grammot enni, ez körülbelül két közepes méretű, hámozott zöld gyümölcsnek felel meg. 
  2. A paprika még nagyszerűbb C-vitamin forrás. Szent-Györgyi Albert is ebből a növényből vonta ki az aszkorbinsavat, hiszen sokkal többet tartalmaz, mint például a citrom vagy a káposzta. A vajas kenyér mellé rágcsált 100 gramm paprika 250 mg C-vitamint tartalmaz (míg ugyanakkora mennyiségű citrom csak 52 mg-ot).
  3. Az epret szinte mindenki szereti. Jó hír, hogy mindössze egy csészényi, kb 150 gramm is elég belőle és máris feltöltötted a C-vitamin raktáradat.
  4. A narancsról és a többi citrusféléről az a hír járja, hogy tele van C-vitaminnal. Nos, ez így nem teljesen igaz, ugyanis nagyobb mennyiséget kell elfogyasztani belőle, mint a fentebb említett zöldségekből és gyümölcsökből, hogy a minimális szükségletet elérjük. Ehhez ugyanis legalább 200 gramm narancsot kell megenni. Szerencsére a narancs frissen facsart leve is nagyon finom, ha megiszol egy 2,5 dl-es pohár narancslevet, máris kipipálhatod a napi C-vitamin szükségletet.
  5. Brokkoli és kelbimbó rajongók számára jó hír, hogy egy adag kelbimbó leves vagy rakott brokkoli már fedezi a napi C-vitamin szükségletet, így érdemes ezt a zöldséget beiktatni az étrendbe, minél többször.
  6. Egy alma a napi ajánlott C-vitamin-bevitel nagyjából 10 százalékát biztosítja. Egy 138 grammos nyers alma, héjával együtt, átlagosan 6,3 milligramm C-vitamint tartalmaz. A meghámozott alma sokkal kevesebbet, ugyanis a vitamin jelentős része közvetlenül a héj alatt található, és ez igaz a körtére, barackra is. 

Mi történik, ha túl sok C-vitamint szedsz?

Ha túl sok aszkorbinsav kerül a szervezetedbe, rövid ideig nem tapasztalsz különösebb kellemetlenséget. Egy idő után azonban a nagy dózisú C-vitamin által okozott káros egészségügyi hatások elkerülhetetlenek. Ideértve a vesehomokot, a vesekövet, a hasmenést, a gyomorhurutot és az émelygést. A C-vitamin-kiegészítőket szedők is tapasztalnak néha kellemetlen mellékhatásokat, ezek a közé tartozik a hányinger, hányás, gyomorégés, hasi görcsök és fejfájás.

A testünk nem képes magától előállítani a C-vitamint, ezért az étrendünkkel kell azt pótolnunk. Ám, aki változatosan étkezik és nem veti meg a zöldséget, gyümölcsöt, annak nincs mitől tartania és táplálékkiegészítőre sincs szüksége.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!