Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Sárga kivi? Igen, pontosan! Az egyik kedvenc, főként hidegebb hónapokban hódító gyümölcsünk valójában nemcsak zöld, de sárga színben is kapható. Az íze édesebb és lágyabb, mint a zöld kivinek, ráadásul több vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Mi a különbség a sárga és a zöld kivi között?

A sárga és a zöld kivi is cserjén termő bogyós gyümölcs, mindkettő ízletes és emberi fogyasztásra alkalmas. Mindkettő vitamindús, azonban számos más tulajdonságukban eltérnek egymástól. A zöld kivi héja ahogyan érik, zöldről barna színűre változik, és finom szőrszálakkal teli. Húsa fűzöld, kissé fanyar és lédús. Közepét apró fekete magok borítják, amelyek koszorút képeznek a vágott gyümölcs fehér közepe körül.

A zöld kivi eredetileg Kínából származik, de a 20. század eleje óta Új-Zélandon, manapság pedig már Európában is termesztik. Jelenleg Olaszország a világ második legnagyobb kivi termesztője, de Franciaországban és Görögországban is sokan foglalkoznak a szaporításával. 

A sárga kivi mondhatjuk, hogy a zöld kivitől, pontosabban a kínai kivi cserjéjétől származik, ugyanis nem természetes módon kezdett el így teremni, hanem egy új-zélandi kivi forgalmazó gyár, a Zespri fejlesztette ki, méghozzá azzal a céllal, hogy egy még jobb ízű és magasabb tápanyagszintű gyümölcsöt dobhassanak a piacra.

bergamont/istockphoto.com

Tíz év kutatás és fejlesztés eredményeként pedig meg is született a Zespri Sungold, vagyis közismert nevén a sárga kivi. A sárga kivi cserjéje április-májusban virágzik, termései pedig október-november környékén érnek meg. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően apránként az egész világon egyre ismertebb lett, napjainkban pedig idehaza nagyobb, külföldről beszállító szupermarketekben vagy kertészetekben is fellelheted.

A sárga kivi héja lényegesen kevésbé szőrös, sőt ehető. Ahogyan pedig azt a neve is sugallja, elsősorban lédús sárga belső jellemzi. Az íze az őszibarack, a mangó és a méz keverékére emlékeztet, így sokkal édesebb az íze, mint a zöld kivi belseje. A legnagyobb előnye pedig, hogy rendkívül jó hatással lehet az egészségedre.

Miért olyan egészséges a sárga kivi?

A zöld kivihez hasonlóan a sárga húsú változat is tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Különösen magas a kálium – és kalciumtartalmuk, a C-vitamin tartalma viszont egyértelműen a sárga kivinek kimagaslóbb. 100 gramm sárga kivi ugyanis körülbelül 161 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet közel kétszerese. Összehasonlításképpen: 100 gramm zöld kivi körülbelül 43 mg C-vitamint tartalmaz.

Kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a sárga kivi sok jótékony hatással bír: erősíti az immunrendszert, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, javítja a hangulatot, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és támogatja a szervezetet, hogy könnyebben képes legyen felszívni a vasat. 

Szépségápolási szempontból is jelentős, ugyanis meggátolja a bőr idő előtti öregedését és extra energiaellátást biztosít a szervezet számára, ami kívül-belül jó hatással van a testre. További előnyös tulajdonsága, hogy A-, B1-, B2-, B3-, B6- és E-vitamin, folsav, magnézium, foszfor, réz vas és cink is található benne.

A sárga kivi nyersen a legfinomabb és legkülönlegesebb, de fogyasztható krémlevesként, koktélok alapjaként, készíthető belőle saláta, kompót, de befőzve lekvárként is ízletes különlegesség. 

Ha tehát legközelebb szembetalálkoznál vele a szupermarketekben, függetlenül attól, milyen formában kóstolnád meg leginkább, szerezz be belőle egy dobozzal, és amellett, hogy remek gasztroélményben lesz részed, az egészségednek is kedvezel vele.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!