Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Sárga kivi: erre a titkos C-vitamin bombára neked is szükséged van

Mi a különbség a sárga és a zöld kivi között?

A sárga és a zöld kivi is cserjén termő bogyós gyümölcs, mindkettő ízletes és emberi fogyasztásra alkalmas. Mindkettő vitamindús, azonban számos más tulajdonságukban eltérnek egymástól. A zöld kivi héja ahogyan érik, zöldről barna színűre változik, és finom szőrszálakkal teli. Húsa fűzöld, kissé fanyar és lédús. Közepét apró fekete magok borítják, amelyek koszorút képeznek a vágott gyümölcs fehér közepe körül.

A zöld kivi eredetileg Kínából származik, de a 20. század eleje óta Új-Zélandon, manapság pedig már Európában is termesztik. Jelenleg Olaszország a világ második legnagyobb kivi termesztője, de Franciaországban és Görögországban is sokan foglalkoznak a szaporításával. 

A sárga kivi mondhatjuk, hogy a zöld kivitől, pontosabban a kínai kivi cserjéjétől származik, ugyanis nem természetes módon kezdett el így teremni, hanem egy új-zélandi kivi forgalmazó gyár, a Zespri fejlesztette ki, méghozzá azzal a céllal, hogy egy még jobb ízű és magasabb tápanyagszintű gyümölcsöt dobhassanak a piacra.

bergamont/istockphoto.com

Tíz év kutatás és fejlesztés eredményeként pedig meg is született a Zespri Sungold, vagyis közismert nevén a sárga kivi. A sárga kivi cserjéje április-májusban virágzik, termései pedig október-november környékén érnek meg. Kedvező tulajdonságainak köszönhetően apránként az egész világon egyre ismertebb lett, napjainkban pedig idehaza nagyobb, külföldről beszállító szupermarketekben vagy kertészetekben is fellelheted.

A sárga kivi héja lényegesen kevésbé szőrös, sőt ehető. Ahogyan pedig azt a neve is sugallja, elsősorban lédús sárga belső jellemzi. Az íze az őszibarack, a mangó és a méz keverékére emlékeztet, így sokkal édesebb az íze, mint a zöld kivi belseje. A legnagyobb előnye pedig, hogy rendkívül jó hatással lehet az egészségedre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást