Bátran mondhatjuk, Magyarországon a csípős ízek alapvetőnek számítanak a legtöbb otthonban. De vajon jót tesz nekünk, ha sok chilit használunk? A chilipaprika az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb fűszer a világon, azonban nem csak a kulináris élvezetek miatt érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Ahogy a többi fűszer- és gyógynövénynek, úgy a chilinek is akad jó néhány egészségügyi előnye, amik miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
1/4 Lassítani tudják a rákos sejteket
A chili paprika erős ízét elsősorban a kapszaicin biztosítja, úgy is mondhatjuk, hogy ez lett a chili védjegye. Amikor ezt az alkaloidot vizsgálták a kutatók, akkor rájöttek, hogy hasznos lehet a rákkal küszködők számára is. A tanulmányokból kiderült, hogy a kapszaicin hozzájárult ahhoz, hogy a rákos sejtek jobban reagáljanak a kezelésekre. Persze, nem mindenki bírja az erőset, ráadásul a chili képes rosszullétet, hányingert, gyomorfájdalmat előidézni az arra hajlamosaknál. A megoldás az volt, hogy a kutató egy szintetikus kapszaicint használtak, így képesek voltak felülírni az emésztést érintő mellékhatásokat. Bár a chili és a benne lévő hatóanyagok nem csodaszerek, képesnek bizonyultak lassítani a daganatok növekedését, így a megelőzésben is hasznosak lehetnek.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!