Bátran mondhatjuk, Magyarországon a csípős ízek alapvetőnek számítanak a legtöbb otthonban. De vajon jót tesz nekünk, ha sok chilit használunk? A chilipaprika az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb fűszer a világon, azonban nem csak a kulináris élvezetek miatt érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Ahogy a többi fűszer- és gyógynövénynek, úgy a chilinek is akad jó néhány egészségügyi előnye, amik miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
2/4 Egészségmegőrző hatása van
Szintén sikerült kimutatni azt is, hogy a fűszeres ételek pozitív hatással vannak az egészségünkre. Ez alighanem annak köszönhető, hogy a gyógynövények gyakran fűszerek is egyben, számos hatóanyaggal, antioxidánssal járulnak hozzá ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk. De hogyan került a képbe a chili? A kutatók szerint a chili amellett, hogy hatást gyakorol a rákos sejtekre, mérhető eredményeket produkál a szívbetegségek tekintetében is. Egész pontosan 26%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A kutatók szerint a chili remek gyulladáscsökkentő, emellett képes szabályozni a vércukorszintet és ők is kiemelték, hogy az antioxidáns tartalma kiemelkedő. A chili paprika fogyasztása meghosszabbíthatja az életet és csökkentheti a halálozást, különösen a szív- és érrendszeri tényezők, vagy a rák miatt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!