Egészség / Életmód

Brutálisan egyszerű megoldása lehet a napi stressz csökkentésének

Brutálisan egyszerű megoldása lehet a napi stressz csökkentésének

Minél tovább tartanak a koronavírus miatti korlátozások, annál inkább stresszesek és feszültek leszünk. Lassan már az extrém stressz az alapállapot, ami igencsak rosszat tesz mind a mentális, mind a fizikai egészségünknek.

Ráadásul a legjobb stresszlevezető tevékenységeinktől is el vagyunk tiltva. Mozogni a hidegben, borús időben, edzőtermek és sportlétesítmények nélkül nagyon nehéz, ráadásul kevesebbet is szocializálódunk, ami megint csak megviseli a lelkivilágunkat. Egy olyan globális helyzetben élünk, amire még nem volt korábban példa – és az idegeink lassan pattanásig feszülnek, a megoldás pedig még mindig elég messze van.

A kutatók szerinnt a megoldás egyszerű

A Bázeli Egyetem kutatói azt keresték, hogy mivel lehetne a mindennapi, egyre növekvő stresszt a legjobban oldani. Azt találták, hogy a nevetés a leghatékonyabb orvosság: akár még a komolyabb stresszt is le lehet vele vezetni. A kutatásuk szerint egy ember átlagosan 18 alkalommal nevet egy nap. Ez azonban akkor igaz, amikor a normális szociális körülményeink között vagyunk – legtöbbször ugyanis közösségben, más emberek társaságában tesszük ezt.

Azt viszont sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy amikor valaki többet nevet, kevésbé rosszul éli meg a stresszt az életében.

A kutatók 41 pszichológiát tanuló diákot vizsgáltak meg, akiknek két héten keresztül egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ebben meg kellett jelölniük, hányszor és milyen intenzitással nevetnek egy nap, illetve az őket érő stresszt, valamint a fizikai és pszichológiai hatásait is. A kutatók megállapították, hogy azok, akik többet nevettek, mind fizikálisan, mind mentálisan jobban bírták a rájuk nehezedő stresszt attól függetlenül, hogy maga a stressz milyen mértékű volt.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást