Bőrböjt: ezzel a szépségtrenddel bámulatosan tiszta lehet a bőröd

Bőrböjt: ezzel a szépségtrenddel bámulatosan tiszta lehet a bőröd

Címlap / Stílus / Arc / Bőrböjt: ezzel a szépségtrenddel bámulatosan tiszta lehet a bőröd

Mit is takar pontosan a trend?

A bőrböjt tulajdonképpen arra ösztönöz minket, hogy csak néhány, de jó minőségű, a bőrtípusunkhoz igazodó terméket használjunk célzottan. Az úgynevezett böjtkúra célja, hogy visszaállítsa a bőr természetes védősavrétegét. Azt mindannyian jól tudjuk, hogy vannak bizonyos szokások, amelyekkel ártunk a bőrünknek. Ilyen például az, ha sminkben alszunk vagy nem ügyelünk a fényvédelemre. 

De bizony a túlzott odafigyelés és a túl sokféle termék is káros lehet a bőrünknek, és az eleinte hatékonynak tűnő módszerek gyorsan kiegyensúlyozatlanná válhatnak. A végeredmény pedig aligha kecsegtető: így a bőrünk ugyanúgy nem megfelelően védett a külső környezeti hatásokkal, a baktériumokkal és a gombákkal szemben. Még ha értetlenül is állunk előtte az ígéretes készítmény miatt, vörösség, pattanások és tág pórusok jelentkezhetnek.

Az optimális védőréteg – amely vizuálisan is tiszta arcszínt biztosít pH-értéke 4,7 és 5,75 közötti, ami ha most nem igaz a bőrödre, ezzel a trenddel sokkal könnyebben megvalósítható. Viszonyítási alapként, 7-es pH-érték mellett a víz semleges tulajdonságokkal rendelkezik, a bőrnek viszont az enyhes savasság az ideális. Ennek eléréséhez és fenntartásához viszont néhány alapvető fontosságú dologhoz mindenképpen érdemes ragaszkodnod.

cottonbro/pexels.com

Mennyi időbe telik a pozitív változás?

Nyáron a fokozott napsütés miatt különösen fontos, hogy tegyél valami jót a bőrödért, erre pedig a bőrböjt biztosan ideális. Körülbelül három-négy hetet kell betervezned a böjt időszakára, és legalább egy hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a bőrproblémáid vagy a bőröd általános állapota szemmel láthatóan is javuljon. Vagyis a módszer egyik alappillére a türelem, de hosszú távon csak jót tehetsz vele a bőrödnek.

Fontos a megfelelő arclemosás

Első lépésként bármi is volt eddig a szépségápolási rutinod, tökéletesen elegendő, ha napi kétszeri arclemosó használat helyett csak este tisztítod meg a bőrödet a szennyeződésektől, a faggyúktól és a lerakódásoktól. Természetesen ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem helyes, ha a nap végén mellőzöd az arcod letisztítását. Fontos az is, hogy az arclemosónak enyhén savasnak kell lennie, és nem tartalmazhat szilikonokat, szárító anyagokat (például alkoholt), illóolajokat, illatanyagokat vagy színezékeket. Ezek az összetevők ugyanis stresszt okozhatnak a bőrnek.

svetikd/istockphoto.com

Ügyelj a hidratálásra

Annak érdekében, hogy a bőröd a mindennapi életben kellően védett legyen a külső hatásoktól és elegendő nedvességgel legyen ellátva, már reggel érdemes egy hidratáló nappali krémet kenned rá. Ebben az esetben is ügyelj arra, hogy a választott termék ne tartalmazzon káros adalékanyagokat, és megfeleljen a bőrtípusodnak. Ezzel párhuzamosan pedig arról se feledkezz meg, hogy nap mint nap elegendő folyadékot, többségében vizet vigyél be a szervezetedbe.

Ne feledkezz meg a fényvédelemről

Még ha a napsugarak nem is törnek át a felhős égbolton, akkor is fontos, hogy minden nap bekend a bőrödet fényvédő krémmel. Egyes nappali krémek már eleve fényvédők is, de mindenesetre olyan terméket célszerű használni, ami nem zsíros és könnyen felszívódik. Ha pedig minden szempontot figyelembe veszel, akkor a jutalmad néhány hét elteltével – és ehhez a rutinhoz ragaszkodva hosszú távon is – az egészséges arcbőr és a friss megjelenés lesz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást