Így szedd le a bolyhokat a ruháidról – és így előzd meg, hogy bolyhosodjanak

Így szedd le a bolyhokat a ruháidról – és így előzd meg, hogy bolyhosodjanak

Címlap / Stílus / Divat / Így szedd le a bolyhokat a ruháidról – és így előzd meg, hogy bolyhosodjanak

A ruhákon megjelenő szöszök, bolyhok olyan elnyűtt hatást kelthetnek, hogy sokszor lehetetlenné teszik a ruha viselését, legalábbis a házon kívül. Szerencsére a probléma megoldható, sőt megelőzhető!

Így távolítsd el a bolyhokat!

Ha a kedvenc pulcsid vagy melegítőnadrágod kibolyhosodott, használhatsz a bolyhok eltávolításához kimondottan erre a célra készült ruhaborotvát. Ha ilyened nincs, a sima borotva is megteszi. Fektesd a ruhát sima felületre, húzd ki feszesre és a borotvával hámozz le róla minden kis szöszt.

Egyes mosószerek is segíthetnek a szösztelenítésben. Keress olyan tisztítószert, amiben celluláz van – ezt gyakran „tisztító enzimnek” nevezik a reklámokban. Ezzel a mosószerrel tedd be a ruhákat egy hideg vizes programra. Ez az enzim nem csak a foltokat, de a ruha felületére kiült anyagot is lebontja, így segíthet a bolyhosodás eltávolításában.

Így szedd le a bolyhokat a ruháidról
Tomasz Majchrowicz/istockphoto.com

Hogyan előzheted meg a bolyhosodást?

A kis pihék eltávolítása fáradtságos feladat lehet, ezért a legjobb, ha eleve megelőzöd a kialakulásukat. Az első lépés ehhez, hogy erős, ellenálló anyagú ruhákat veszel, mosáskor pedig nem csak szín, de anyag szerint is szétválogatod a szennyest.

Így megakadályozhatod, hogy a nehezebb, durvább felületű anyagok kárt tegyenek a finomabb ruhákban. Mosás előtt fordítsd ki a ruhákat, hogy ne a külső részük dörzsölődjön a mosógép dobjához és a többi anyaghoz, és ne töltsd túl a mosógépet. Az öblítő használata szintén segít, hogy a ruhák ne kezdjenek el bolyhosodni.

A megfelelő mosási program kiválasztása is sokat segít: mindig a lehető legkímélőbb programot válaszd, és amikor csak teheted, inkább hidegebb, mint melegebb vízben mosd a ruháidat. Ezzel nem csak a környezetednek teszel jót, de a ruháid élettartamát is meghosszabbíthatod.

Ugyanígy körültekintően kell eljárnod akkor is, ha a ruháidat szárítógépbe teszed. Itt is érdemes a lehető legalacsonyabb hőfokot használni, és ha egy ruha egyszer már elkezdett bolyhosodni, akkor maradj inkább a hagyományos, levegőn szárításnál. A ruha felületén keletkezett, megtört kis szálak ugyanis szárítás közben összegabalyodhatnak és további mikroszálakat vonzanak magukhoz, ami aztán további bolyhosodáshoz vezet.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»