Bolognese, az imádnivaló szőrgolyó

Bolognese, az imádnivaló szőrgolyó

Címlap / Életmód / Család / Bolognese, az imádnivaló szőrgolyó

Napjaink egyik legkedveltebb kutyafajtája, vidám természetének, kis méretének és könnyű ápolásának köszönhetően. Ideális családi négylábú, aki bearanyozza a mindennapjainkat.

Nemesség kedvence

A bolognese a 11. 12. század itáliai arisztokrácia legnépszerűbb kutyafajtája volt. Megbecsült tagjaként tartották számon az udvaroknak, és az egyik legjobb ajándékként szolgált az udvarhölgyeknek.
Mária Terézia és Madame Pompadour kedvenc állata volt, viszont volt egy idő, amikor a kihalás fenyegette őket, de hála az összeszedett fajtamentésnek, napjainkban egyre többször találkozhatunk ezekkel a fehér kis szőrcsomókkal.

Vidám természet

A bolognese igazán vidám természet, egy született bohóc, aki bármikor meg tudja nevettetni a körülötte lévőket. Nagyon kedves és szerethető, és még az idegeneket is kedélyesen üdvözli, bár ha megtanítjuk neki, akkor kiváló jelzőkutya is lehet belőle, de harapni sosem harapna meg senkit.
Egy kis játékra bármikor kapható, imád labdázni és más kutyákkal kergetőzni, igazi energiabomba! Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz tőlük egy perc nyugtunk sem, mivel ha látja, hogy épp nem tudunk vele foglalkozni, akkor félrevonul a helyére pihenni.

Kis méret, nagy szív

Amilyen kicsi a termetük, legalább olyan nagy a szívük! Kitűnő érzékük van ahhoz, hogy kitalálják az ember hangulatát, és ha kell, akkor felvidítják a gazdit. Alig várják, hogy a kedvünkben járhassanak és sok-sok szeretet adhassanak.
Farkuk általában ventillátor módjára jár, akár felnőtt, akár kisgyerek van a közelükben.

Szőrmentes lakás

Nagyon jó választás a bolognese azoknak, akik csak azért nem akarnak kutyát tartani, mert félnek a sok szőrtől, és az ezzel járó, véget nem érő porszívózástól és takarítástól.
Hatalmas előnye ennek a fajtának, hogy sehogy, vagy csak egészen minimálisan hullajtja a szőrét, így nem lesz tele a lakás és a ruhák fehér szőrcsomókkal.

Társas lény

Igaz, majdnem mindegyik fajta imád az ember közelébe lenni, de a bolognese-re ez hatványozottan igaz.
Nem szeret egyedül maradni a lakásban, ezért ha lehet, ne hagyjuk sokat magára, vagy ha mégis kénytelenek vagyunk minden nap sokáig dolgozni, akkor szerezzünk be mellé egy barátot egy másik kutya, vagy egy macska személyében. De amikor már otthon vagyunk, akkor minden idegszálával ránk koncentrál és lesi minden rezdülésünket.

Ápolása

Ápolása egyszerű, annak ellenére, hogy szemeire ügyelni kell, és naponta tisztogatni, hogy ne színeződjön el nagyon a körülötte lévő hófehér szőr. Bundáját elég egy héten egyszer-kétszer megfésülni, hogy megőrizze puha és selymes tapintását.
Érdemes olykor kozmetikushoz vinni (először négy és hat hónapos kora között), viszont ha otthon, mi magunk szeretnénk megfürdetni, ne felejtsük el még szárazon jó alaposan átkefélni, hogy a vizes szőrzete ne gubancolódjon össze nagyon!

Könnyen nevelhető

Ez a fehér szőrpamacs egy vérbeli öleb, ennek ellenére nagyon szófogadó és könnyen tanítható. Mivel szereti, ha dicsérik és jutalmazzák, egyenesen szórakoztatónak is találja a kiképzést, főleg, ha a tanulást egy óriási játék követi.
Nevelésében sokkal többre megyünk, ha motiváljuk, mint ha büntetnénk és fenyítenénk, mert akkor hamar elveszti lelkesedését.

Égészsége

A bolognese az egyik legegészségesebb fajta, tipikusan a fajtára jellemző betegsége nincs is. Maximum a szemeire kell odafigyelni, de komolyabb örökletes problémái nincsenek.
Mivel apró termetű kutya, a kullancsok gyorsan belé tudnak kapaszkodni, de fehér bundájuk miatt viszonylag könnyen észrevehetők ezek a vérszívók.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!