A bocsánatkérés 5 nyelve: ezzel a módszerrel még a legkomolyabb veszekedéseket is lezárhatod

A bocsánatkérés 5 nyelve: ezzel a módszerrel még a legkomolyabb veszekedéseket is lezárhatod

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A bocsánatkérés 5 nyelve: ezzel a módszerrel még a legkomolyabb veszekedéseket is lezárhatod

A közös nyelv

A szeretetnyelv kifejezés talán neked is ismerősen cseng: Dr. Gary Chapman alkotta meg a fogalmat, hogy segítsen azoknak a pároknak, akik problémákkal küzdenek. Röviden ennek lényege, hogy minden embernek van egy szeretnyelve, amivel kifejezi az érzéseit (például gyakori érintések), és ugyanerre van szüksége, hogy ő is szeretve érezze magát. De ha két ember nem ugyanazt beszéli, és nem tanulják meg egymás nyelvét, sosem lehet hosszútávú a kapcsolatuk, a viták sorra jönnek, és még csak meg sem tudják beszélni őket rendesen.

A bocsánatkérés nyelve

A szakértőnek pedig nem csak a szeretetnyelveket köszönhetjük. Gary Chapman ugyanis egy újabb könyvet készített néhány éve, amelyben a bocsánatkérés nyelvét kutatta, és felfedezte, hogy hasonló elven a vitákat is meg lehet oldani.

Szerinte ennek ötféle nyelve létezik, és muszáj megtudnunk, a párunk melyiket beszéli. Ha ugyanis ennek megfelelően kérünk elnézést egy nagy vita után, sokkal gyorsabban megbocsát nekünk.

A bocsánatkérés első nyelve: A fájdalmunk kifejezése

Sajnálom.” – Akinek ez a bocsánatkérő nyelve, csak ezt a szót szeretné hallani egy veszekedés után. De nem elég szimplán kimondani; ahhoz, hogy meg tudj bocsátani, mind hanglejtésben, mind testbeszédben ki kell fejeznie a partnerednek a sajnálatát.

Nem akarsz hallani kifogásokat, sem pedig azt, hogy „de azért csináltam, mert...”, hiszen számodra nem ez a fontos.

Te csak azt akarod tudni, hogy tényleg megbánta-e, amit tett, és ha ez beigazolódik, meg is tudsz neki bocsátani.

Ha a párodnak ez a bocsánatkérő nyelve, ugyanez igaz, csak fordítva: éreztetned kell vele, hogy sajnálod, kifogások és egyéb hozzáfűznivalók nélkül.

A bocsánatkérés második nyelve: A felelősség vállalása

Hibáztam.” – Számodra a legerőteljesebb bocsánatkérés az, amikor a párodon tényleg látszik, hogy belátja, ezúttal tévedett. Ha érezteti veled, hogy tisztában van a fájdalommal, amit okozott, és tényleg sajnálja is.

Neked nem is igazán a szavak számítanak, hanem sokkal inkább az, hogy a párod mer gyengébbnek látszani előtted, ahelyett, hogy elzárkózna ezen érzések elől.

Ebből tudod, hogy tényleg igaznak gondolja a bocsánatkérést. Fordított helyzetben neked is ezt kell tenned: ha a párodnak ez a bocsánatkérő nyelve, be kell ismerned a hibádat, őszintén, akkor is, ha ettől kissé sebezhetőbbé válsz.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást