Blokkolták a Gmailt! Ezzel a húzással a kormány elvágta a felhasználókat a nyugattól Kínában

Blokkolták a Gmailt! Ezzel a húzással a kormány elvágta a felhasználókat a nyugattól Kínában

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Blokkolták a Gmailt! Ezzel a húzással a kormány elvágta a felhasználókat a nyugattól Kínában

A szabad internet és Kína kapcsolata eddig sem volt rózsás, legutóbb azonban a kormány olyan váratlan, és nagy horderejű lépésre szánta el magát, ami nem csak a kínai lakosságot, de az egész üzleti világot megdöbbentette.

Te keresel, én megmondom, mit találsz

A kínai hatóságok csőrét már régóta böki, hogy az interneten gyakorlatilag minden elérhető, és bárki szabadon oszthatja meg a véleményét bármiről, ezért a keresési találatokat régóta cenzúrázzák, aminek az olyan keresőoldalak, mint például a Google, persze nagyon nem örülnek.

A Google csoport és Kína között tehát eddig sem volt felhőtlen a viszony, most azonban Kína olyat lépett, ami tényleg nagyon fájdalmas lehet a szolgáltatónak.

Blokkolták a Gmailt

A Google székházában valószínűleg elkerekedett az elemzők szeme, amikor a monitorokon azt látták, hogy december 26-án az oldalaik forgalma egyik pillanatról a másikra, drámai mértékben esett vissza Kína területén.

Valószínűleg ugyanilyen meglepetés érhette a felhasználókat is ugyanezen a napon, akik egyszerűen nem tudtak többé hozzáférni a Gmail fiókjaikhoz, és magához a Google keresőhöz sem – számolt be róla a DailyMail.co.uk.

A hatóságok egyszerűen blokkolták a Gmail fiókokat, így a felhasználók nem tudnak leveleket küldeni és fogadni, de más e-mail fiókokba sem érkeznek meg a Gmail-ből küldött levelek.

Ez a Google-nek azért is különösen fájdalmas lehet, mert nem csak a kínai felhasználókat veszítheti el, de ezzel a kormány más országok felhasználóit is arra kényszeríti, hogy válasszanak másik szolgáltatót, ha például azt szeretnék, hogy üzleti partnereik Kínában is megkapják a leveleiket.

A minisztérium tagad

A Daily Mail cikkének megjelenésekor egyébként még a külügyminisztérium tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez, de az előzményeket és a körülményeket figyelembe véve, ezt elég kevesen hiszik el neki.

Earl Zmijewski, egy New Hampshire-i cég adatelezmő alelnöke azt mondta a Washington Postnak, hogy a fiókok elérhetetlensége nem a véletlen műve.

„Ez szándékosan történt” – mondta Zmijewski. – „Egyszerre állt le az adatok forgalma az egész országban.”

A Gmail blokkolásának hírét egyébként a GreatFire.org jelentette be először, ami egy kínai, a szólásszabadságot támogató csoport weboldala.

A hírt később Zmijewski adatelemző cége, és maga a Googe Transparency Report is megerősítette, ami a szolgáltatás fennakadásait figyeli folyamatosan, szerte a világban.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!