Biztonságos szex: nőként így védekezhetsz

Biztonságos szex: nőként így védekezhetsz

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Biztonságos szex: nőként így védekezhetsz

Eszközök egész arzenálja várja, hogy bevesd őket a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen. Választani azonban nem könnyű közülük. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb megoldásokat, amelyeket megfontolva eldöntheted, melyik számodra a legmegfelelőbb.

Naptár módszer

A legtermészetesebb „védekezési” forma voltaképpen semmi ellen nem véd, mégis sokan használják. Lényege, hogy a menstruációs ciklusod figyelésével megállapítod, mikor van peteérésed – valószínűleg éppen a közepén – és olyankor tartózkodsz a szexuális együttléttől.
Előnye: nem kerül idegen anyag a szervezetbe, nem igényel anyagi befektetést.
Hátránya: gátolja a spontán szerelmeskedést, az alkalmazók negyede akarata ellenére teherbe esik.

Spermicid

A spermagyilkos anyagokat hab, zselé vagy krém formában szerezheted be, s együttlét előtt kell a hüvelybe juttatni őket, ahol típustól függően 5-30 perc kell nekik a védelem kialakításához. Gyakori használata nyálkahártya-irritációhoz vezethet. Többnyire más módszerekkel együtt alkalmazzák.
Előnye: könnyű használni, olcsó.
Hátránya: a nemi betegségek ellen nem véd, a felhasználók negyede-harmada akarata ellenére teherbe esik.

Női óvszer

A hüvelybe helyezendő latex eszközt akár 8 órával az együttlétet megelőzően is föl lehet tenni.
Előnye: széles körben elérhető, a nemi betegségek egy része ellen véd, jobban átveszi a testhőt, mint a férfi változat.
Hátránya: szex közben „ropog”, a felhasználók ötöde akarata ellenére teherbe esik. Férfi óvszerrel együtt tilos használni.

Pesszárium

A méhszájra való „sapkát” aktus előtt kell föltenni. Spermiciddel együtt szokás használni, így relatíve biztos védelmet nyújt.
Előnye: olcsó, egy eszköz egy-két évig használható.
Hátránya: meg kell tanulni a használatát, nem véd a nemi betegségek ellen, nem alkalmazható menstruáció alatt. A használók 16%-a akarata ellenére teherbe esik, ami a nem megfelelő fölhelyezésre vezethető vissza.

Méhszájsapka

Nagyon hasonlít a pesszáriumra, de kisebb nála. Formájának köszönhetően könnyebben „megtalálja a helyét” a méhszájon, tehát összességében egyszerűbb a használata.
Előnye: akár 48 órán át is bent tartható, olcsó.
Hátránya: nem véd a nemi betegségek ellen, nem alkalmazható menstruáció alatt. A még sosem szült felhasználók 15%-a esik teherbe akarata ellenére, a már szülteknél ez az arány 30%, mert tágabb a méhszájuk.

Hüvelyi szivacs

A habszerű anyagból készült alkalmatosság eleve spermicidet tartalmaz, és akár 24 órával szex előtt is föltehető a méhszájra. Orvosi útmutatás nem szükséges a használatához.
Előnye: recept nélkül kapható, azonnal hat.
Hátránya: nehéz lehet a fölhelyezése, nem véd a nemi betegségek ellen, nem alkalmazható menstruáció alatt.

Fogamzásgátló tabletta

Ösztrogént és progeszteront juttat a szervezetbe, így előzi meg a peteérést. Megfelelő szedés mellett a létező leghatékonyabb fogamzásgátló módszer.
Előnye: rendszeresebb, enyhébb menstruáció, kevesebb görccsel.
Hátránya: drága, nem véd a nemi betegségek ellen, kellemetlen mellékhatásai lehetnek. A felhasználók 8%-a esik teherbe, beleértve azokat is, akik elfelejtik időben bevenni.

Fogamzásgátló tapasz vagy injekció

Akiknek problémájuk van a napi gyógyszerszedéssel, választhatják a három hétig majd egy hét szünettel viselendő tapaszt, vagy a 3-6 hónapig hatékony injekciót. Mindkét megoldás hormonadagoláson alapul.
Előnye: rendszeresebb, enyhébb menstruáció, kevesebb görccsel.
Hátránya: drága, nem véd a nemi betegségek ellen, kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

Hüvelygyűrű

Puha műanyag gyűrű, melyet a hüvelybe kell helyezni. Éppen ugyanolyan hormonokat bocsát ki, mint a tabletta, a tapasz vagy az injekció, ám csak havonta egyszer kell kivenni, majd újat fölhelyezni.
Előnye: rendszeresebb, enyhébb menstruáció, kevesebb görccsel, egyszerű használat.
 
Hátránya: drága, nem véd a nemi betegségek ellen.
 
Reméljük, a felsorolt alternatívák ismeretében ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló megoldást. Ha kétségeid vannak, fordulj bizalommal az orvosodhoz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást