Életmód / Egészség / Hírek

4 bizonyíték, hogy a maszk igenis megvéd a vírussal szemben

Biztosan tapasztaltad már te is, hogy a buszokon mindig akad egy-két ember, aki nem akarja felvenni a maszkot, ahogy a sok negatív kommentet is olvashattad ennek viseléséről. Pedig mindenhol sokat beszélnek arról, miért érdemes viselni, és hogyan segíthet a maszk a koronavírus terjedésének csillapításában. Mi most hozunk is négy példát, ami jól illusztrálja, hogy igenis megvédhet a fertőzéstől a maszkviselés ebben az időszakban!

Amikor a dolgozók viselik, de a vásárlók nem

Dél-Koreában, egy Pajuban található Starbucksban betegedett meg 56 ember, miután a dolgozóknak kötelező volt maszkot viselni, de a vendégeknek nem. Nem sokkal ezután a vendégek egy részénél jelentkeztek a tünetek, majd kiderült, hogy a kávézó volt mindegyiküknél a közös pont, ahol elkaphatták a betegséget.

Azonban itt jön az érdekesség: a négy dolgozó, aki maszkot viselt a műszak alatt, nem lett beteg.

Szakértők szerint azért, mert végig eltakarták az orrukat és szájukat. A gondot ugyanis az okozta, hogy egy beteg épp a légkondi mellett ült le, ami a levegőben átvitte másokra a koronavírust, így ezáltal ők is elkapták. Ez az eset is jól bizonyítja, hogy mennyire sokat számíthat a maszk viselése, pláne egy kevésbé szellőztetett, zárt térben!

Ha mindkét ember viseli

Nemrég egy kutatás során azt tesztelték, hogy a megfelelő biztonságú maszk mennyire képes meggátolni a fertőző cseppek levegőbe, majd onnan egy másik félre jutását. A felmérés során azt vették észre tudósok, hogy 20-500 mikrométeres cseppek is keletkezhetnek egyetlen szó kimondása után. Azonban ha maszkot viselsz, ezek minimálisan jutnak csak ki a levegőbe. Ha pedig a beszélgetőtársad is maszkban van, az esély arra, hogy elkapja a vírust tőled (még akkor is, ha tünetmentes vagy), jelentősen leredukálódik. 

martin_dm/istockphoto.com

Az állattesztek is bizonyítják

Néhány hónappal ezelőtt Kínában tesztelték, hogy vajon a maszk viselése megvédhet-e minket a vírus elkapásától. Ugyanis nem egy feltételezés született már arra vonatkozólag, hogy ha kevés víruscsepp jut be az orrodon át a testedbe, úgy az immunrendszerednek is nagyobb esélye van azt leküzdeni. Hogy kiderítsék, a maszk mennyire jó védelmi eszköz, egészséges és koronavírusos hörcsögöket vizsgáltak meg, őket egymástól pedig egy szájmaszkból készült kis „fallal” választották el egymástól.

Az eredmények alapján az állatok nagy része egyáltalán nem kapta el a vírust, míg akik igen, azoknál sem igazán jelentkeztek erős tünetek. Ez is érzékelteti, hogy a maszk mennyire jelentős lehet a fertőzés terjedésében.

Mindenki VS senki

A Japan’s Diamond Princess nevű hajó utasai nehéz helyzetbe kerültek, amikor a koronavírus terjedni kezdett februárban. A fedélzeten lévő emberek 80%-a megbetegedett, tekintve, hogy nem viseltek egyáltalán maszkot, hiszen akkor ez még nem volt magától értetődő. Ráadásul mindannyian úgy estek ágynak, hogy a tüneteket észlelték is magukon. Márciusban, Argentínában egy másik hajó utasai is hasonló helyzetbe kerültek, azonban amikor valakinél először jelentkezett a láz, az összes fedélzeten lévő ember kapott orvosi maszkot.

Mindenki viselte is, a végén pedig csak az utasok 20%-a kapta el a koronavírust úgy, hogy tüneteket is észleltek magukon. Dr. Monica Gandhi, a Kaliforniai Egyetem egyik szakértője szerint a különbségről a maszkviselés tehet!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást