Gazdag biotermés: így növelheted természetesen a kiskert hozamát

Gazdag biotermés: így növelheted természetesen a kiskert hozamát

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Gazdag biotermés: így növelheted természetesen a kiskert hozamát

Azonban nagyon lelombozó tud lenni, amikor a gondosan művelt, szeretgetett növényeinkre nem csak mi magunk, hanem a kártevők is ácsingóznak… A kertek kiszámíthatatlan helyek lehetnek: az egyik pillanatban onthatják magukból a terméseket, a másikban viszont ellephetik őket a tetvek, a hernyók, vagy éppen tönkreteheti a termést egy jégvihar.

A biokertek esetében különösen fontos, hogy a növények ellenállóak legyenek, hiszen ahol nem akarunk vegyszereket használni, ott mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne is kelljen drasztikus beavatkozásokhoz folyamodnunk. De vajon milyen lehetőségeink nyílnak erre?

Válassz különféle vetőmagtípusokat és különböző fajtákat!

A kert ellenálló képességének növelésére az egyik legjobb mód, ha a területeden belül gazdag a biológiai sokféleség. Ez nem azt jelenti, hogy a lehető legváltozatosabb formában zsúfolod össze a növényeket.

Arról szól, hogy mindent megteszel azért, hogy az adott ökoszisztémában növeld a növények és állatok közötti hasznos kölcsönhatások számát.

Ez nagyon lényeges, mert ezzel tudod stabillá tenni a rendszeredet és megalkothatod a saját kis kerted természetes összhangját. Ehhez azonban létfontosságú, hogy megfelelő magokat és növényeket válassz, illetve ültess egymás mellé. 

Hasznos ötletek biokertészkedéshez
Kosamtu/stockphoto.com

Nem megy ez másként, mint utánajárással és tanulással, de alapvetően igaz, hogy a hagymások, különösen a fokhagymák, az erős illataromákkal rendelkező növények (pl. bazsalikom, büdöske, körömvirág) távol tartják a kártevőket, illetve olyan rovarokat, bogarakat vonzanak a kertbe, amik számunkra hasznosak.

Utóbbit megsegíthetjük természetes úton is: vásárolhatsz erre a célra pl. katicabogár lárvákat, amik köztudottan az egyik legjelentősebb ellenségei a levéltetveknek. Egyszerűen csak elengeded őket a megfelelő helyen, és már teszik is a dolgukat. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást