Egészség / Életmód

5 jól bevált trükk, hogy túléld a másnapot

5 jól bevált trükk, hogy túléld a másnapot

Bár elméletben biztosan te is jól tudod, hogy hány pohár után kellene megálljt parancsolnod magadnak, és azzal is tisztában vagy, hogy nem tanácsos keverni az italokat, a buli hevében bizony mindenkivel megesik néha, hogy a kelleténél jobban felönt a garatra. Alkoholszinted növekedésével nagy valószínűséggel egyenes arányban fokozódik a  jókedved is, ám ennek sajnos általában megvan a böjtje másnap – ezúttal ahhoz adunk tippeket, hogyan tedd elviselhetőbbé a macskajajt!

Kóla helyett víz vagy gyümölcslé

Bár valamilyen oknál fogva másnaposan a legtöbben az édes, szénvasas, egészségesnek semmiképp sem mondható üdítőket kívánják, ezek helyett sokkal jobb és hatásosabb a víz, mely gyógyír a dehidratált szervezet számára.

Ugyanakkor ügyelned kell a fokozatosságra, ne húzz le egyből fél liter vizet, inkább kortyonként fogyaszd, így jó eséllyel elkerülheted róka komát is.

A víz után valamilyen 100%-os gyümölcslével is próbálkozhatsz, a grapefruit például kimondottan jótékony hatású, a benne lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol lebontását.

Pizza helyett zöldség, gyümölcs

Nagy valószínűséggel a kóla mellett a pizza is előkelő helyet foglal el a népszerű másnapi ételek képzeletbeli listáján, már csak abból kifolyólag is, hogy még az ágyból sem kel kikelned, amikor megrendeled – persze, azért annyira össze kell szedned magad, hogy az ajtóig kitámolyogj érte.

Mindenesetre, ha elsőre jó ötletnek is tűnik, a másnapos gyomornak semmiképp nem tesznek jót a lisztes, zsíros, nehéz ételek, helyettük inkább a sok gyümölcs és zöldség fogyasztását javasoljuk, illetve egy tál finom forró leves is csodákat tehet – kérdés, hogy ki fogja megfőzni neked.

Fekvés helyett séta

Noha másnaposan sokszor még a fürdőszobáig is kihívás eljutni, hamarabb túl leszel a macskajajon, ha ráveszed magad egy rövid sétára a friss levegőn.

Az alkohol hatására ugyanis csökkent a szervezeted endorfinszintje, melyet leggyorsabb módon valamilyen mozgással növelhetsz – nyilván nem ilyenkor kell elkezdeni gyúrni a maratonra, de a séta biztosan menni fog.

Persze, másnap és másnap között is van különbség, ha épp csak becsiccsentettél, nem kell annyira óvatoskodni, és akár biciklire is ülhetsz, de ha nagyon sokat ittál, bizony időt kell hagyni a testednek a regenerálódásra.

Lefekvés előtt gondolj a másnapra!

Remélhetőleg bármilyen pityókás állapotba kerültél is, annyira még képben vagy, hogy miután hazaértél a buliból, bevillanjanak a berúgás lehetséges következményei.

Ugyanis, ha ilyenkor megiszol legalább fél liter vizet, máris sokat tettél azért, hogy az alkohol hatásait a vízzel enyhítve jobban érezd magad másnap.

Ha pedig hajlamos vagy a fejfájásra, még egy fejfájás-csillapítót is bevehetsz lefekvés előtt, biztos, ami biztos.

Ha nem voltál ennyire előrelátó, a gyógyszer másnap is jól jön, de érdemes csínján bánni vele, egy-két szemnél semmiképp ne vegyél be többet – előző nap már épp eléggé megterhelted a májadat.

Gyógysör

A kutyaharapást szőrével tipikus esete, amikor a másnap könnyebb elviselése érdekében legurítasz egy doboz sört, ami valóban csillapítja az alkoholmegvonás miatti tüneteket.

Ezt a módszert akkor ajánljuk, ha az előzőek nem hoztak eredményt, és nincs türelmed kivárni, amíg jobban leszel. 

Ugyanakkor számolnod kell vele, hogy a szervezet regenerálódási idejét meghosszabbítja, ha ismét alkoholhoz jut.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást