Életmód / Táplálkozás

5 béltisztító étel, ami biztosan helyreteszi az emésztésed

5 béltisztító étel, ami biztosan helyreteszi az emésztésed

Leveles zöldségek

A rosttal teli, élénk színű növények valósággal végigsöprik a bélfalat, így megtisztítják azt. Tele vannak továbbá antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak a káros környezeti hatások kiküszöböléséhez.   Fogyasztásuk során tartsd észben, hogy amennyiben krónikus emésztőrendszeri panaszokkal küzdesz, érdemes hőkezelés után fogyasztanod őket.

Tény azonban, hogy a nyers zöldségek tápanyagtartalma a legkiválóbb – ám ami az elkészítési módtól független, az, hogy némi egészséges zsiradék, tehát telítetlen zsírsav társaságában célszerű fogyasztanod őket, a minél hatékonyabb felszívódás érdekében.

A cél az lenne, hogy lehetőleg napi két étkezés alkalmával is fogyassz leveles zöldet.

Chia mag

A szuperételként is emlegetett apró magvacskák jócskán hozzájárulhatnak a bélfal épségének megőrzéséhez. Néhány percre áztasd be őket, ennek hatására megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak. Ez a halmazállapot kedvez a leginkább a béltisztításnak, illetve a székrekedés felszámolásának.

Az azték zsályamag bővelkedik továbbá omega-3 zsírsavakban, amelyeket – a szívedtől kezdve a bőrödön át az idegrendszeredig – az egész tested meghálál majd. Egyszerűen tegyél egy kanál chia magot egy pohár vízbe, esetleg magvakból nyert tej és kakaó segítségével készíts pudingot belőle! Smoothie-khoz is ideális, salátát pedig ugyancsak díszíthetsz vele.

Cayenne bors

Az igazán csípős fűszer nemcsak arra jó, hogy az ízlelőbimbóidat felmelegítse: természetes nyákoldóként az emésztésedet is segíti. A gyomrod és a beled falát nyák védi az emésztőnedvektől, és ebben az óvó anyagban oda nem illő dolgok is megtapadhatnak. A béltisztítás legelső lépése tehát megszabadítani ezektől a szervezetet – lehetőleg nem önsanyargató koplalással, hanem minél egészségesebb ételekkel.

A cayanne bors hű társad lehet, ha kedveled a csípőset!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást