A mindennapi élet során számos olyan méreganyag halmozódhat fel a szervezetünkben, amelyek negatívan befolyásolhatják az emésztési folyamatainkat, és idővel komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Az egészséges bélrendszer elengedhetetlen az optimális emésztéshez és a test általános jóllétéhez, ezért érdemes rendszeresen gondoskodnunk annak tisztításáról természetes módon. A különböző tisztító hatású ételek fogyasztása hosszú távon hozzájárul a jobb emésztési funkciókhoz, miközben hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez is.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A természet bőkezű választékkal szolgál, ha bélrendszerünk tisztító támogatóira van szükségünk. Nézzünk meg néhány olyan ételt, amelynek rendszeres fogyasztása segíthet az emésztőrendszer megtisztításában és az általános egészség megőrzésében!
Egy 2022-es áttekintő tanulmány részletesen vizsgálta a rostbevitel és a bélmikrobiom kapcsolatát, valamint ezek hatását az emberi egészségre. A kutatás szerint a növényi eredetű élelmi rostok fermentációja során a bélmikrobiom rövid láncú zsírsavakat (SCFA-kat) termel, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer egészségében és a gyulladások csökkentésében.
A tanulmány több humán intervenciós vizsgálatot is elemez, amelyek során magas rosttartalmú étrendet (pl. teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök) fogyasztó csoportok bélflóráját hasonlították össze alacsony rosttartalmú étrendet követőkével. Az eredmények szerint a magas rostbevitel jelentősen növelte a bélbaktériumok diverzitását, és kedvező irányba tolta el a mikrobiom összetételét, például a Bifidobacterium és Lactobacillus törzsek arányát. (Forrás)
Legfontosabb bélrendszer tisztító ételek
Rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök – Spenót, kelkáposzta, brokkoli, káposzta, mángold, fejes saláta, rukkola, jégsaláta, csírák, alma, banán.
Teljes kiőrlésű gabonák – Barna rizs, zabpehely, quinoa, amaránt, búzakorpa.
Hüvelyesek – Lencse, bab, csicseriborsó, vörös lencse.
Magvak – Chiamag, lenmag, kendermag (áztatva vagy őrölve fogyasztva).
Fermentált, probiotikus ételek – Joghurt, kefir, savanyú káposzta, kimchi, miso, kombucha, almaecet.
Prebiotikus ételek – Csicsóka, póréhagyma, hagyma, fokhagyma, zab, olajos magvak.
Magas polifenoltartalmú ételek – Bogyós gyümölcsök, szőlő, étcsokoládé, fekete rizs, sötét bab.

