A „belső kerted”, amit egész életedben művelned kell: a bélflóra

A „belső kerted”, amit egész életedben művelned kell: a bélflóra

Címlap / Életmód / Egészség / A „belső kerted”, amit egész életedben művelned kell: a bélflóra

Egészséges szervezet létezhetetlen mikrobiom nélkül. De mi is ez pontosan, hogyan tudod támogatni a működését, és miket szükséges elkerülnöd, ha meg szeretnéd óvni? Ha érdekelnek a válaszok és szeretnéd jobban megérteni azt a különös ökoszisztémát, ami benned él, akkor javaslom, tarts velem.

A belső kert

A bennünk élő és viruló ökoszisztémát nevezzük mikrobiomnak, ami magában foglalja azt a tápcsatorna teljes szakaszában előforduló természetes életközösséget, amely tartalmaz baktériumokat, gombákat, vírusokat, egysejtűeket, eukarióta parazitákat.

Ez talán furán hangzik, de tőlük nem kell tartani, ők az úgynevezett „jófiúk”, és az egészségünk megőrzéséért felelősek. És még ennél is van jobb, képzeld el, hogy mivel gyakorlatilag minden hatással van rá, így minden egyes emberben más és más a bélflóra összetétele. Legfontosabb jellemzői: teljesen egyedi, rendkívül érzékeny, folyton változásban van, minden fontos dolog tőle függ. 

Harmónia, béke és nyugalom

Összeszokott csapat ez, amelyben minden tagnak megvan a maga helye és szerepe. Optimális esetben a baktériumok vannak többségben, és akkor rend van és béke. Ellenben, ha történik valami nagyon durva behatás, akkor ez az érzékeny összhang felbomlik. A baktériumok eltűnnek a színről, és a gombák kerülnek fölénybe.

Köztük egyébként is évezredes rivalizálás folyik, szóval miután valamivel akaratlanul vagy szándékosan sikerül likvidálnod a baktériumokat, akkor a gombák úgy „gondolhatják”, hogy most eljött az ő idejük, végre rajtuk a sor, megmutathatják, hogy mire képesek. 

Bélflóra egészségének fenntartása
PeopleImages/istockphoto.com

Felfordulás és zűrzavar. Most mit tegyünk?

Nem akarnak semmi rosszat ezek a szegény gombák, de mit tehetnének. Egyszer csak azt veszik észre, hogy társaik, akik normál esetben irányítottak és rengeteg feladatot elvégeztek egyszerűen nincsenek sehol, vagyis vannak, de elpusztultak. Fejetlenség, káosz uralkodik ekkor odabent, senki sem tudja, hogy mi legyen, de valamit lépni kell. Akkor most a gombák vegyék át az irányítást? Persze, próbálják csak ki magukat. De hiába teszik meg a tőlük telhetőt, hamarosan mindenki rájön, hogy ez így nem jó.

Te is érzed nagyon hamar, és rögtön megérted, hogy nem szabad a gombák kezébe adni az irányítást, mert ugyan igyekeznek, mégsem termettek vezetőknek. Másban jók, teljesen más a feladatuk, és hagyni kell, hogy azt végezzék, amihez értenek. Talán te is találkoztál már olyan vezető beosztású emberrel, aki alkalmatlan volt a feladatra, pedig a korábbi pozíciójában kiválóan teljesített.

Jó, hogy vagytok nekünk

Amikor többé-kevésbé rend van, akkor a mikrobiomod nagyon sok fontos dologért felel. Szerepet játszik a fiziológiás folyamatokban, az immunrendszer működésében, a tápanyagok felszívásában, a zsírok és a szénhidrátok hasznosításában, a méregtelenítésben, a neurotranszmitterek működésében, etc.

Rajtuk múlik a hangulatunk, a stressztűrésünk, az hogyan érzékeljük a világot, hogyan érezzük magunkat fizikailag és lelkileg, hogy milyen gyakorisággal vagyunk éhesek, elhízunk-e, fittnek vagy fáradtnak érezzük magunkat és még hosszasan lehetne sorolni, mennyi minden függ tőlük. 

Amik szétzúzzák az idillt

Fantasztikus arra gondolni, hogy van bennünk egy magas fejlettségi szinten álló miniuniverzum, hogy a testünk ad otthont egy ilyen szuper közösségnek. A hálánk és a megbecsülésünk kifejezése helyett mégis gyakran szörnyű dolgokat művelünk. 

„Atombomba”

Talán kicsit erős kifejezésnek tűnik, de amikor antibiotikumot veszünk be, az olyan, mintha atombombát dobtunk volna le rájuk. Az antibiotikumok fontos gyógyszerek életveszélyes esetekben, de a visszaéléseket szigorúan kerülni kell, helytelen minden apró-cseprő esetben rögtön hozzájuk folyamodni.

Mivel a gyógyszer nem tud szelektálni és a bélbaktériumok is áldozatul esnek, ez súlyos következményekkel jár. Heteken keresztül is eltarthat a rehabilitáció, és addig semmi sem fog jól működni bennünk, ezért rendkívül fontos mérlegelni a szükségességüket.

Gyógyszerek

A legtöbb gyógyszer káros hatással van a mikrobiomra. Ezek közül is kiemelendő jelentőségűek azok, amelyeket hosszabb időn keresztül vagyunk kénytelenek szedni. A fogamzásgátló tabletta a legalattomosabbak közül való. Ezek szintetikus hormonok, amiket nap nap után magunkhoz veszünk, pedig nagyon komoly mellékhatásokkal járnak.

Bélflóra egészségének fenntartása
OlgaMiltsova/istockphoto.com

Köztudott, hogy hangulatzavarokat, és szorongást okozhatnak, sőt, a több mint 5 éven keresztül történő használat esetén csökkentik a pajzsmirigyhormonok mennyiségét, növelik az inzulinrezisztenciát, kiürítenek vitaminokat és ásványi anyagokat, és ezek mellett még megnövelik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának rizikóját is. 

A másik nagyon veszélyes gyógyszercsoport a bélflórára nézve a nemszteroid gyulladásgátlók csoportja, mivel kimutatták, hogy növelik a bélfal károsodásának kockázatát. Ilyenek például a gyakran használt acetilszalicilsav, ibuprofen, naproxen és paracetamol tartalmú szerek. Nem szeretnénk lebeszélni a használatukról, hiszen tényleg van, hogy indokolt a használatuk, de ne legyen mindig ez a megoldás a legapróbb egészségügyi kellemetlenségre is.

Vegyi anyagok

A legfőbb probléma velük, hogy RENGETEG van belőlük és a legtöbbjüket egyáltalán nem vagy csak alig vizsgálták, továbbá a hosszú távú hatásaik is aggályokat keltenek. Gyakran lipofilek, tehát képesek felhalmozódni a zsírszövetben és a belső elválasztású mirigyekben. A bélbaktériumokra kifejtett káros hatásuk miatt különösen fontos kerülni a következőket: BPA, klór, fluoridok, növényvédő szerek

Élelmiszerek

Mérsékelni ajánlott a hús, a cukor és a zsiradék fogyasztását, és amennyire lehet, kerülni a rengeteg adalékanyagot tartalmazó ételeket. A kukorica és a szója a génmódosítás kérdésében leginkább érintett élelmiszerek, tehát ezekből különösen fontos GMO mentes terméket keresni. 

Stressz

A stressz fokozottan káros a bélflórára nézve. És ami még elgondolkodtatóbb, hogy a károsodott bélflórával aztán még kevésbé toleráljuk a feszült helyzeteket, míg az egészséges mikrobiom fokozza a stressztűrést. 

Egy válogatott szuper(hős)csapat

Ahogy már megszoktuk, ők mentik meg a világot. Éppen erre lesz most is szükség. Ha antibiotikumkúrán estél át vagy más miatt gyanítod, hogy érintett vagy ebben a dologban a következőket érdemes tenned:

  1. Készíts vagy vegyél probiotikus készítményeket, pl.: élőflórás joghurt, kefir (ezekből vannak már vegán változatok is), fermentált zöldségek, gyümölcsök és gabonák, kombucha, vízikefir.
  2. Fogyassz prebiotikumokat, ezek azért különösen lényegesek, mert a megtelepedett, jótékony bélbaktériumaidat fogják táplálni és elősegítik a szaporodásukat. pl.: csicsóka, cikóriagyökér, gyermekláncfűlevél, hagymafélék – mindezek természetesen nyers formában.
  3. Igyál szűrt vizet!
  4. Ételed legyen minél kevésbé feldolgozott valódi táplálék.
  5. Kerüld a veszélyes műanyagokat, használj környezet- és emberbarát tisztítószereket!
  6. Legalább néhány havonta iktass be 1- 2 böjtnapot!
  7. Csak a legszükségesebb esetben szedj gyógyszereket!

Még egy kis motiváció

Ösztönzésképpen következzen néhány olyan eset, amelyekben bizonyítottan képes segíteni, ha foglalkozunk azzal, hogy a bélflóránk egyensúlya ismét helyreálljon: allergiák, autizmus, ADHD, álmatlanság, hangulatzavarok, cukorbetegség, ízületi gyulladás, túlsúly, gyakori fertőző betegségek, magas vérnyomás, memóriazavarok etc. 

A belső kertünk egy nagyon érzékeny rendszer, minden hat rá, amivel találkozunk, amit elfogyasztunk, ami történik velünk, illetve arra hogyan reagálunk. Bélflóránk állapota alapvetően meghatározza a fizikai és a mentális egészségi állapotunkat, kihatással van a szemléletünkre és a viselkedésünkre. Kertészkedjünk figyelmesen és gyengéden, mert a bennünk és a rajtunk élő mikroorganizmusok nélkülözhetetlenek számunkra. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!