Szórakozás / Otthon

Béke és adatvédelem: 5 januári világnap, amiről tudnod kell

Ismét lapoztunk egyet a naptárban – pontosabban levettük a régit a falról, és felraktuk helyette az újat. Ebből az alkalomból újabb világnap-listával jövünk, amiben a Wikipédiától kezdve egy súlyos és rettegett betegségig mindenféléről szó lesz.

A béke világnapja

Az év rögtön egy világnappal indul, hiszen január 1-jén tartják a béke ünnepét.

Az Újév hagyományosan a katolikus egyház békenapja, melyet az ENSZ az ezredfordulón tett felekezetektől független, ám azok együttműködését is magában foglaló kezdeményezéssé.

A 2015-ös alkalom jelmondatát Ferenc pápa fogalmazta meg, ami nagyjából így hangzik: „Soha többé rabszolgaság, csak testvériség.”

A világnap lényege, hogy mindenkinek jusson eszébe az „egyenlő méltóság” figyelembevétele, illetve sikerüljön végre pontot tenni a rabszolgasorban élők, a kisemmizettek, az emberkereskedelem, a prostitúció, valamint a gyermekmunka viszontagságainak végére.

Különlegesség, hogy a béke világnapjának nemcsak üzenete és akcióterve van, hanem „hivatalos” imája is.

A Wikipédia napja

Január 15-én ünnepli a világ annak az internetes lexikonnak a napját, amely már több milliónyi házi dolgozat, diplomamunka és prezentáció elkészítéséhez jelentett felbecsülhetetlen segítséget.

Noha ma már úgy tűnik, mintha a portál mindig is létezett volna, valójában 2001. januárjában indult hódító útjára, így a világnap voltaképpen a születésnapja.

Tavaly, a 13. alkalommal az angol nyelvű változat már csaknem négy és félmillió(!) szócikket tartalmazott, és több mint harmincezer rendszeres szerkesztője volt.

Valamennyi nyelvet figyelembe véve pedig harmincmillió szócikkről és hetvenezer szerkesztőről beszélhetünk – a szám azóta tovább gyarapodott.

A holokauszt nemzetközi világnapja

A Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel az Auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokat, ennek az évfordulója lett világnap még 2005-ben az ENSZ ajánlására.

A zsidók ellen irányuló német nemzetiszocialista népirtásról való megemlékezés azért is kiemelt jelentőségű, mert az alapműveltséghez tartozik a vele kapcsolatos történelmi tudás – ami lássuk be, manapság sokaknál hiányos.

Ha a száraz adatok mellett érzésekre és gondolatokra is kíváncsi vagy, a tankönyvek apró betűs része helyett érdemes a holokausztról szóló könyveket olvasnod, illetve filmeket nézned – amelyekben túlélők, továbbá az áldozatok szerettei szólalnak meg.

Az adatvédelem nemzetközi napja

Január 28-án tartják az adatvédelem világnapját – aminek a jelentőségébe talán bele sem gondolsz, miközben az adataidat naponta akár többször is megadod.

Olvastad már?  Ma van a zacskómentes világnap: helyettesítsd a leglassabban lebomló műanyagokat

Noha mi nem hiszünk a megfigyeléses összeesküvés-elméletekben, tény, hogy marketing célra biztosan felhasználják például a mobilod és a böngésződ útján begyűjtött információkat.

Az ezzel kapcsolatos tudatos magatartás része, hogy ellenőrzöd az adatvédelmi beállításaidat a közösségi portálokon, szabályozod, hogy rólad ki mit lásson, továbbá a sebtében kipipálható adatvédelmi nyilatkozatokat is inkább átfutod.

Legyél tudatában a jogaidnak és a kötelességeidnek, hiszen ez már társadalmi alapkérdés!

A lepra elleni harc világnapja

Tudtad, hogy a lepra az a betegség, amelyet régen bélpoklosságnak is neveztek? Az orvostudományban Hansen-kór néven is ismert.

A tudomány jelenlegi állása szerint Kelet-Afrikából terjedt el világszerte, de ma is az a terület számít a legveszélyeztetettebbnek.

Az európaiak a keresztes hadjáratok idején kerültek vele szemben, kórokozójának azonosítására azonban 1873-ig várni kellett.

A veszedelmes tünetekkel járó betegség már több mint 30 éve gyógyítható, viszont a harmadik világ országaiban koránt sincs minden érintettnek lehetősége hozzáférni a gyógyszerekhez – pont ott, ahol a legnagyobb szükség lenne erre.

A világnap célja, hogy felhívja erre a figyelmet, illetve pénzt gyűjtsön a rászorulók megsegítésére.

Februárban újabb összeállítással jelentkezünk, világnapokra fel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást