Az orrdugulás lehetséges okai: tények és tanácsok

Az orrdugulás lehetséges okai: tények és tanácsok

Címlap / Életmód / Egészség / Az orrdugulás lehetséges okai: tények és tanácsok

Sokféle ok lehet a háttérben

Ha sokszor dugul el az orrod, akkor az egy olyan tünet, amely hosszabb távon is negatívan befolyásolja az életminőségedet. Ez pedig komoly dolog, így mindenképpen érdemes utána járni, mi okozhatja a problémát, hiszen az orrváladék képződése csak valaminek a tüneteként jelentkezhet. A leggyakoribb okot, különösen ebben a hideg, őszi időszakban, a vírusos megbetegedések jelentik.

Nátha vagy megfázás, ahogy jobban ismered – egészen biztos, hogy ez a népbetegség téged is elért már, vagy el fog érni valamikor. A hideg időben legyengül a szervezet, így sokkal védtelenebbé válik a vírusokkal szemben – ezek pedig éppen ilyenkor támadnak, betegséget okozva, majd ennek következményeként orrfolyást ingerelve.

Mivel a vírusok irritálják az orrnyálkahártyát, erre hatékony segítséget jelent az orrspray alkalmazása, de csakis kúraszerűen, néhány napon át alkalmazva. A minőségi orrspray akár két perc alatt is csökkentheti az arcüregre nehezedő nyomást, elősegítve az orrváladék könnyebb távozását. Ráadásul a hatása tizenkét órán keresztül is kitarthat, azaz viszonylag stabil megoldást jelent – nem kell óránként ezzel bajlódni

Mik lehetnek a tartósabb okok?

A vírusos megbetegedések többnyire csak néhány napig tartanak, sokan azonban állandóan az orrfolyással küzdenek. Ilyen esetben természetesen más a kiváló ok. Az egyik legsűrűbben előforduló gond az allergia lehet, ez az, ami akár egész évben orrdugulást eredményezhet. A pollen típusától függően leginkább szezonális gondot okoz, de az állatszőr, a penész vagy éppen a por az év minden napján megkeserítheti a napjainkat. Ha allergiára gyanakszunk, mindenképpen megéri kivizsgáltatni magunkat, majd az eredmény függvényében változtatni az életstílusunkon.

Komolyabb a gond, ha valamilyen szervi baj okozza az állandó orrdugulást, ilyen lehet az orrsövényferdülés vagy az orrpolip. Ezek az orrüregben részben elállják a levegő útját, szűkítik a járatokat, amelyek így sokkal könnyebben dugulnak el. Ha komoly a helyzet, szakember, fül-orr-gégész segítségét kell kérni, hiszen ezek az elváltozások sok esetben egy rutinműtéttel helyrehozhatóak. Kis ár és néhány napnyi szenvedés ez azért, hogy az ember utána húsz, harminc vagy akár negyven évig is gond nélkül kapjon levegőt.

Problémák, amire nem is gondolnál

A fentiek ismert, sokak által számításba vett okok az orrdugulás kapcsán, ám vannak ennél kevésbé tudott okozati tényezők is. Talán nem sejted, de a túlságosan száraz levegő is eredményezhet orrdugulást, hiszen ha az orrnyálkahártya kiszárad, akkor nem működik majd megfelelően. Ugyancsak meglepő, hogy hideg időben is fennállhat ez a probléma, és itt most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy valaki például megfázik. Ha nagyon hideg van, akkor öltözködhetünk bárhogy, a hűvös, jeges levegő belélegzése biztosan szűkíti majd az orrnyálkahártyát és az ereket, ami szintén dugulást eredményez.

Ami a gyógyszereket illeti, ezek sok esetben nem a megoldást, hanem a problémát jelentik. Hogy mire gondolunk? Sajnos akadnak olyan gyógyszerek, amelyeknek mellékhatása lehet az orrdugulás, hiszen összehúzzák az ereket, ezáltal nehezítve a légzést. Nők esetében pedig meglepő módon a terhesség is okozhat orrdugulást, mivel a hormonális változások hatására nem ritka, hogy megduzzad az orrnyálkahártya. Ha a fenti gondok bármelyikével küzdünk, azaz hosszabb távon jelentkezik a probléma, akkor mindenképpen fel kell keresni egy szakembert a megnyugtató megoldás megtalálásának céljával.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!