Éreztél már valaha bűntudatot azért, mert akár egy falatot is ott hagytál a tányérodon egy ételből, amit drága hozzávalókból készítettél el? Nos, a jelenlegi helyzetben már alig vannak olyan élelmiszerek, amelyeket kifejezetten olcsónak mondhatnánk, ezért még jobban érdemes ügyelnünk a takarékosságra. Egy olyan gyümölcs esetén pedig, mint az avokádó, egyetlen falat elpazarlása is kár lenne. Ez szerencsére abszolút elkerülhető, hiszen még a magja is felhasználható – finom, gőzölgő teát készíthetsz belőle.
Ezért olyan egészséges az avokádómag
Ha te is úgy gondolod, hogy jobb elkerülni a pazarlást, főleg ha egy avokádóról van szó, akkor itt az ideje, hogy azt is megtudd, miért olyan értékes az avokádómag. Ugyanis nemcsak takarékoskodhatsz a felhasználásával, hanem egy olyan remek teát is készíthetsz belőle, ami aztán az egészségedre nézve is kedvező lehet. Maga az avokádómag ugyanis gazdag zsírsavakban, rostokban, szénhidrátokban, és kis mennyiségben fehérjét is tartalmaz. Mindezek közül talán a rosttartalma a legjelentősebb, ugyanis az általános emésztést és a bélrendszer egészséges működését is támogatja.
Mivel sok C-vitamin is található benne, az immunitás erősítésében és a bőr egészségének javításában is képes segíteni. Egyes országokban a magas vérnyomás csökkentésére is használják, a magas rosttartalma miatt pedig a koleszterinszinted számára is kedvező lehet. Mindezek mellett az avokádómag antibakteriális és gombaellenes hatású is, amelynek köszönhetően számos más betegség és fertőzések megelőzésében is segíthet.
Hogyan használhatod fel a leghatékonyabban?
Ha az avokádómag előnyeit szeretnéd élvezni, akkor remek módszer lehet lisztszerű porrá alakítanod, amelyet aztán különféle italokhoz, például teákhoz és turmixokhoz is hozzáadhatsz. Arra azonban figyelj, hogy az avokádómag nagyon kemény, ezért a feldolgozásához és a fogyasztásához is elő kell készíteni. Először szárítsd ki sütőben, utána pedig máris könnyebben reszelhető, szárítható vagy porítható lesz. A lisztszerűvé válás azonban nem kedvez az avokádómag antioxidáns tulajdonságainak, mivel azok oxidálódnak és elveszítik a hatásukat.
Ehhez forrald a magot nagyjából öt percig, vagy amíg megpuhul, majd vedd ki a vízből, és szeleteld fel kisebb darabokra. Ezután tedd vissza az edénybe, amiben főzted, és forrald további tíz percig. Ha kész, szűrd le a mag részecskéit. Ezen a ponton, bár az ital fogyasztásra kész, keserű utóíze lehet, így az igazán jó élmény elérése érdekében adj hozzá mézet és fahéjat – utóbbival a tea gyulladáscsökkentő hatását is fokozhatod.
Hozzávalók 2 adag avokádómag teához:
- 2 csésze víz
- 1 avokádómag
- ízlés szerint méz és fahéj
Elkészítés:
- Egy közepes lábosban forrald fel a vizet. Add hozzá az avokádómagot, és forrald további öt percig.
- Vedd ki a magot a vízből, és óvatosan szeleteld fel kisebb darabokra. Ezután mehet vissza az edénybe, és forrald további tíz percig.
- Szűrd le az avokádómag részecskéit, és szeleteld fel kisebb darabokra, majd mehet is egy bögrébe.
- Ízlés szerint mézzel vagy fahéjjal is ízesítheted.