Mit árul el a körmöd az egészségedről?

Mit árul el a körmöd az egészségedről?

Címlap / Stílus / Test / Mit árul el a körmöd az egészségedről?

A körmök számos egészségügyi problémára reflektálnak. A Te körmeid mit árulnak el az egészségedről?

Horpadások, gödröcskék

Az egészséges köröm sima felületű, nem tartalmaz horpadásokat. Ha mégis ilyet tapasztalsz, akkor valamilyen gyulladás volt/van a körmöd alatt. Lényegében bármilyen gyulladásos bőrbetegség okozhatja, leggyakrabban ütések nyomait őrzik a köröm gödröcskéi, de utalhat pikkelysömörre is. Ezek a horpadások lassan eltűnnek az új köröm növekedésével, de ez hónapokba telik.
Léteznek az úgynevezett Beau-vonalak, amelyek a köröm teljes szélességében megjelenő horpadások. Ha valaki nagyon beteg vagy erős stressz éri, megáll a köröm növekedése, majd mikor újra elkezd nőni, az új réteg beljebb fordul, ettől mélyedés alakul ki a körmön.

Kanál-köröm

Normál esetben a körmök domborúan illeszkednek a körömágyhoz, azonban egyes esetekben ez a konfiguráció lehet homorú is, vagyis olyan, mint egy kanál, fölfelé konkorodó szélekkel.
Ez a vashiány és vérszegénység egyértelmű jele. Még akkor is, ha a vashiány vagy vérszegénység helyreáll, sokszor évekbe telik, míg a körmök visszaállnak domború formára.

Hámló körmök

A körömlemez több keratin rétegből épül fel, amelyek ideális esetben zárt egységet alkotnak. A hideg vagy száraz levegő hatására azonban könnyen elválhatnak ezek a rétegek.
Ezt a legjobban a köröm külső és belső hidratálásával védhetjük ki. Fogyasszunk több növényi olajat (salátaöntetekhez, párolt zöldségekhez), valamint kívülről is kenjük kókusz- vagy mandulaolajjal a körmöket.

Törékeny körmök

Számos nő szenved “törékeny köröm szindrómában”. Töréshez a körömlemezek kiszáradása vezet. A köröm száradását okozhatja a pajzsmirigy nem megfelelő működése, vagy a vasban, esetleg biotinban szegény táplálkozás.
Fogyasszunk ezért minél több zöld, leveles zöldséget, vörös húst, tojást valamint bitoin kiegészítőket (B-komplex vitamin). A körmök száradásához és töréséhez vezet a túlzott vízben való áztatás, ugyanis a víz erősen dehidratál.

Sárga körmök

Az egészséges körömszín rózsaszín. A sárgás körmök komoly egészségügyi problémákra utalnak, mint a tüdőbetegség vagy cukorbetegség. Ha foltokban jelentkezik a sárgulás, akkor az gomba vagy pikkelysömör jelenlétét jelzi.
Azoknál a nőknél, akik sok ideig viselnek nagyon sötét körömlakkot is előfordulhat körömsárgulás, de ez nem ok a pánikra, ugyanis nincs egészségügyi kockázata. Utóbbi esetben segít, ha egy ideig nem festjük a körmünket.

Fehér foltok

Az egyébként egészséges külsejű rózsaszínes árnyalatú körmökön megejelenő fehér foltok semmilyen komoly betegségre nem utalnak. A leggyakrabban ezek a foltok valamilyen ütés/sérülés jelei.
De mivel ezek hetekkel a sérülés után jelennek meg, amikor az új köröm kinő, már elfelejtettük a sérülést, ami kiválthatta a foltot. Ha azonban visszatérő, több körmön is megjelenő fehér foltok jelennek meg, akkor az cink hiányra vagy valamilyen bőrbetegségre is utalhat, mint a pikkelysömör vagy ekcéma.

Egészségtelen árnyalatú körmök

Ha hirtelen megváltozik a köröm színe, az valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzésre utal. A fertőzések a kutikulákon keresztül is a köröm alá juthatnak, itt fehér vagy enyhén zöld gombás fertőzést okozva.
Ha bármilyen elszíneződést, duzzanatot vagy fádjalmat észlelsz a körmödön, fordulj orvoshoz, meglehet, hogy antibiotikum kúrára lesz szükséged.

Félhold

A köröm tövén levő félhold alakú világosabb részt nevezzük lunulának. Általában a lunula a hüvelykujjnál a legnagyobb, majd egyre kevésbé látható ahogy a kisujj fele haladunk. Sokan úgy hiszik, hogy a félhold hiánya betegségre utal, pedig genetikailg meghatározott, hogy kinek mennyire látható a félholdja.
Előfordulhat, hogy teljesen hiányzik, és ez nem jelent semmilyen betegséget. Érdekes tény, hogy a lunula íve határozza meg a köröm természetes szélét. Tehát a manikűröknél érdemes a köröm szélét a lunula ívéhez igazítani!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást