Háztartás / Otthon

Aranyigazságok a szerelőkről és szakikról – Ismerős?

Aranyigazságok a szerelőkről és szakikról – Ismerős?

Egészen bizonyosan tudom, hogy a szerelők és mesteremberek között is vannak kedves, lelkiismeretes és profi szakemberek, de mindenki tudja: ha találomra hívunk egy számot, jó eséllyel nem egy ilyen szaki veszi fel a telefont. Egy lakásfelújítás közepére érve már kijelenthetem: tanultam egyet s mást a szakemberekről, de persze tudom, hogy a megrendelői oldalon is vannak furcsa alakok, így kéretik kellő humorral és öniróniával kezelni ezeket az életbölcsességeket.

A megrendelők éltük megrontói

Minden egyes szerelőnek van személyes története az Ügyfélről, akinek semmi nem volt jó, aki nem volt otthon, amikor ígérte, vagy menet közben találta ki, hogy egészen mást akar, esetleg eszébe sem jutott fizetni. Tulajdonképpen minden szakiról keringő horrortörténetnek megvan a saját folklór változata, amit szerelők mesélnek egymásnak – rosszabb esetben a kínosan mosolygó ügyfélnek – a saját verziójukban.

„Az is hülye volt, aki ezt így megcsinálta!”

Teljesen mindegy, hogy festés, csempézés vagy villanyszerelés, a mestered életét minden bizonnyal nagyban megnehezítik az előtte itt dolgozó kontárok. Tökéletes munkát ezek után tőle nem is várhatsz, természetesen, hiszen minden egyes verejtékcseppjével azon van, hogy az előző Mekk Elek baklövéseit kijavítsa, és ha bármi nem felel meg az elképzeléseidnek, az semmi esetre sem lehet az ő hibája, hanem mindig az előző szakié.

Ezeket a monológokat különösen akkor vicces végig hallgatni, ha te pontosan tudod, hogy már 4 évvel ez előtt is éppen őt hívtad a munkára.

Egyszerű munka nincs

Teljesen érthető, hogy valami, ami az avatatlan megrendelő számára egyszerű, 10 perces munkának tűnik, az könnyen lehet egy másfél hetes, komoly feladat is, mert esetleg olyan kihívásokat rejt, amire egy laikus sosem gondolna.

Az viszont mégis csak érdekes, hogy soha, egyetlen megrendelő száját sem hagyta még el a történelem során olyan igény, amire a lakásban álló szerelőnek ne egy hosszú, a szíve legmélyéről felszakadó sóhaj lett volna a válasza. Úgy tűnik, a szakiknak egyszerűen soha nincsenek könnyű napjaik.

A könnyebbik út mágnesként vonzza őket

Nyilván az előbbi igazság kényszerítette a szakikat és mestereket abba a helyzetbe, hogy mindig mindenhol megtalálják a könnyebb utat. Erre egészen egyszerűen szükségük van a túléléshez.

Szerénységük persze tiltja, hogy ezt a már-már scifibe illő képességet nagy dobra verjék, legtöbbször nem kötik leleményes megoldásaikat a megrendelő orrára, aki már csak a hétköznapi hősök távozása után szembesül a kéményen áthúzott villanyvezetékkel, vagy a becsukott és soha többé ki nem nyíló ablakokkal.

Egy brigád a házadban olyan, mintha újra koliban lennél

Gyanús csikkek a konyhaablakban, elmosatlan poharak a mosogató szélén és persze mindig van éppen valaki a vécén… Ha egy brigád munkához lát a lakásodban, amiben te is élsz, akkor bizony olyan lesz, mintha visszarepülnél a kolis éveidbe. Te csak néhány új csempét szerettél volna, de úgy tűnik, lakótársakat is kapsz, akik cserébe nem traktálnak állandó udvariaskodással és kérdezgetéssel, szemrebbenés nélkül főznek le maguknak egy kávét a nagyi porcelánjába.

A fiatalságod újraélését, mint élményt, pedig éppen csak egy egész kicsit számolják majd fel neked a végösszegnél.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást