Aperitif, digestif és egyebek – alkoholok az étkezés mellé

Aperitif, digestif és egyebek – alkoholok az étkezés mellé

Címlap / Uncategorized / Aperitif, digestif és egyebek – alkoholok az étkezés mellé

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A modern gasztronómia nem is feltétlenül csak az ételekre, hanem gyakran az ételek és italok megfelelő párosítására épül. Ezek kombinációja ugyanis még magasabb szintre képes emelni az élményt. Egyes italok pedig kifejezetten ajánlhatók étkezések elé vagy után is.

Italok a gasztronómiában

A magyar konyha tipikus fogásokkal és ízvilággal rendelkezik, a világ gasztronómiája ugyanakkor sok más karaktert, ízt és alapanyagot tartogat. A globális piacok létrejöttével ezek is egyre hozzáférhetőbbek, az itthon lezajló gasztroforradalomnak köszönhetően pedig már jóval bővebb választási lehetőségek állnak rendelkezésre a konyhák tekintetében is. A gasztronómiának pedig mostanra kifejezetten fontos részét képezik a különböző alkoholos italok is, mint funkcionális kiegészítők.

Éttermekben is gyakran találkozhatunk például külön az ételek mellé tudatosan összeválogatott borsorral, de a sörök és sörkorcsolyák kapcsolata sem szorul különösebb magyarázatra. Sőt, a gasztrokultúrában már jó ideje olyan alkoholok is jelen vannak, amik az étkezéseket képesek előkészíteni vagy lezárni. Ezek az aperitifek és digestifek pedig nem csak ízükben, de hatásukban is remek kiegészítői lehetnek egy ebédnek vagy vacsorának.

Étkezések előtt és után egyaránt

Az aperitif és digestif alkoholok hagyományosan a francia gasztronómiából származnak, de mostanra már világszerte elterjedtnek számítanak. Sok esetben ezek is az étkezéseket övező rituálék fontos részei, hiszen nem csak ízük, de élettani hatásuk miatt is előszeretettel fogyasztják őket. Az aperitif az étkezés előtti italt jelenti, melynek célja az étvágy serkentése és a gyomor előkészítése az étkezésre. Ezek jellemzően könnyebb, szárazabb italok, alacsonyabb alkoholtartalommal, mint pl. vermut, száraz fehérbor, pezsgő stb.

A digestif alkohol ezzel szemben az étkezés után kerül elfogyasztásra, hiszen célja az emésztés segítése és az étkezés jelképes lezárása. Ezek már jellemzően erősebb, komplexebb ízvilággal és magasabb alkoholtartalommal rendelkező italok. Tipikus digestif italnak tekinthető például a konyak, a whiskey vagy az édesebb likőrök. A Mr. Alkohol alkohol boltjaiban mindenki megtalálhatja a neki tetsző italokat, amik kiváló kiegészítői lehetnek az étkezéseknek is.

A döntés szabadsága

Az aperitif és digestif alkoholok már itthon is egyértelműen elterjedtek, hiszen nem ritka, hogy a különleges alkalmakkor vagy épp baráti összejöveteleken az étkezés előtt és/vagy után is rituális koccintás történik. Ez persze senki számára nem egy kötelező kör, ahogy az sincs kőbe vésve, hogy milyen italokat lehet fogyasztani a fogások között vagy az étkezés közben. A megfelelő üzletekben számos kiváló minőségű alkohol érhető el, amikből akár egy pohár is bőven elég a gasztronómiai élmény fokozására.

Legyen az egy könnyű fehér vagy rosé bor, pár kézműves sör, esetleg long drinkek, likőrök vagy más, testesebb italok, mindenki számára az ajánlható leginkább amit az ő ízlése diktál. A gasztronómia területén ugyanakkor egészen új távlatok nyílhatnak meg, ha az alkohol tekintetében is hajlandóak vagyunk kísérletezőbbek tenni és olyan italokat is kipróbálni, amelyek egyébként fel sem merülnének bennünk, mint jellemző étel-ital párosítás.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!