Amit a házasságon belüli erőszakról tudni érdemes

Amit a házasságon belüli erőszakról tudni érdemes

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Amit a házasságon belüli erőszakról tudni érdemes

Évről évre növekszik azoknak a nőknek a száma, akiket házastársuk rendszeresen fizikailag és lelkileg bántalmaz. Az érintettek többsége azonban különböző okokból kifolyólag halogatja, vagy egyáltalán nem is tesz feljelentést ez ügyben, és gyakran még segítséget sem kérnek.

Meglehet, többen úgy gondolják, a házasságon belüli erőszak ritkaság, viszont a tények szerint Magyarországon minden ötödik nő érintett valamilyen szinten ebben a kérdésben. Való igaz, nincs könnyű dolguk a hiányos jogi és törvényi szabályozás miatt, de a helyzet nem mindig reménytelen. Hogy mit lehet tenni és hová lehet ilyenkor fordulni?
 

Mikor beszélünk házasságon belüli bántalmazásról?

„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.” – az ENSZ meghatározása szerint.

Az erőszak alatt rengeteg mindent érthetünk, például testi sértést, fenyegetést, szidalmazást, de ide tartozik még a szóbeli/lelki/testi/szexuális/gazdasági erőszak is. Sajnos még mindig tabu témának számít, ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy az,  ami velük történik, az a Büntető Törvénykönyv hatálya alá tartozik. 

Számos tévhit kering arról, hogy némely nő miért marad ilyen kapcsolatban, miért nem lép tovább és költözik el a férjétől. Sok esetben azonban a helyzet túlságosan is komplikált, mivel nem ritka az, hogy a bántalmazott félnek nem lenne hova mennie, anyagilag függ a „párjától”, esetleg egyfajta terror alatt tartják őt. Úgy hiszik, hogy ha egy nő éveken, ne adj’ Isten évtizedeken át így él, és utána elmegy, csak akkor kezdődik a kálváriájának a nehezebb része, pedig több szervezethez is fordulhatnak.
 

Kiket érint leginkább?

A nemiséget nézve  a nőket érinti leginkább a házasságon belüli erőszak – bár olykor férfiak elleni bántalmazásról is hallani, de ennek száma igen elenyésző. Iskolázottság, valamint társadalmi szempontból azonban már nem ilyen egyértelmű a kérdés, mivel az összes rétegben ugyanúgy előfordulhat. Általában azoknál a családoknál fordul elő, akik közvetlen környezetükben is ezt látták, ezt tapasztalták, így ezt a viselkedési formát sajátítják el.
 

Mit tesz a rendőrég?

Sajnos a legtöbb országban – és Magyarországon is- nem védik törvényileg kellő mértékben a nőket, így sokszor a rendőrség is tehetetlen. Még mindig gyakori, amikor magánügyként kezelik a bántalmazásokat, és csak akkor lépnek közbe, ha már vér folyik (rosszabb esetben még akkor sem). Éppen ezért sokszor kilátástalannak ítélik meg a helyzetet, így megpróbálják a nők mindezt némán elviselni. A helyzetet csak nehezíti az is, hogy ha a család elzárkózik a segítségnyújtás elől, sőt, nem ritka az sem, ha egyenesen az áldozatot okolják a tettlegességig fajulás miatt. Ezért a nőknek olykor nincs hova menniük, a rendőrség nem tesz semmit, így azt hiszik, más kiút nincs is.
 

Hová lehet fordulni?

Amennyiben az elválás, a szétköltözés nem megy zökkenőmentesen, több állami és magán szervezet is van, melyek próbálnak segíteni az áldozatokon. Ilyenek például az anyaotthonok, lehet kérni távolságtartási végzést, de létezik egy olyan szolgálat is, ahol a legsúlyosabb eseteket átmenetileg elhelyezik egy-egy lakásba ( Országos Kríziskezelő és Információs Szolgálat). Telefonos szolgálatuk 2005 óta üzemel és a nap 24 órájában „várják” a bejövő hívásokat és segítenek azokon, akiken tudnak, akár rendőri kísérettel is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást