Életmód / Család

Amikor nem akar összejönni a baba – Hogyan legyen mégis gyermeked?

A gyermekvállalás az egyik legszemélyesebb, legérzékenyebb kérdés a párok, és talán különösen a nők életében. Akár szeretne valaki gyermeket, akár nem, szinte mindenki úgy érzi, túl sokan kérdezik erről, és közben valahogy mégsincs senki, akivel őszintén beszélni tudna a kérdésről. Főleg az számít még ma is tabutémának, ha valaki akarna gyermeket, ám a baba mégsem érkezik.

Sok szempont közrejátszik a döntésben

A MarieClaire.com a SurveyMonkey segítségével 2 000 nőt kért meg rá, hogy beszéljenek őszintén a termékenységgel, gyermekvállalással kapcsolatban. A kérdőívből az derült ki, hogy a millenniumi generáció 17%-a nem szeretne gyermeket, ám 45%-uknak már van gyermeke, vagy jelenleg próbálkozik teherbe esni. A többi nő pedig arról számolt be, hogy valamikor a közelebbi vagy távolabbi jövőben szerepel terveik között az anyává válás.

Ugyanakkor a megkérdezett nők 49%-a mondta azt, hogy eltolta a gyermekvállalás időpontját, mert anyagilag még nem állt készen rá. Ez kétszer nagyobb arány, mint az X generáció körében, de minden más, a felelősséggel kapcsolatos indok miatt is nagyobb arányban tolta ki a gyermekvállalás idejét ez a generáció, mint a korábbiak. 33%-ban nyilatkoztak úgy, hogy későbbre tervezik a babát, mert még a karrierjükre szeretnének fókuszálni, és 26% mondta, hogy még keresi a megfelelő partnert.

Nem biztos, hogy akkor jön a baba, amikor szeretnénk

Aki pedig nem várna, az sem biztos, hogy olyan könnyen szülővé válik, mint ahogyan szeretné.

A megkérdezett, 18 és 35 év közötti nők egyharmada küzd valamilyen termékenységi problémával, volt már egy vagy több vetélése, vagy több mint egy éve próbálkozik teherbe esni sikertelenül.

A nehézségek egyformán érintenek mindenkit, és az eredmények szerint azok a nők, akiknek a háztartása 75 ezer dollár alatti bevételt termel, csaknem ugyanolyan arányban vesznek részt vagy terveznek részt venni termékenységi kezeléseken, mint azok a nők, akik 150 ezer dollárból gazdálkodó háztartásokban élnek.

A közvélekedés, miszerint egy nő csak és kizárólag gyermekkel lehet boldog, kezd – legalább is – árnyalódni: a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy egy gyermektelen nő éppen olyan boldog lehet, mint egy nő gyermekkel vagy gyermekekkel, sőt a válaszadók 17%-a úgy gondolta, hogy a gyermektelen nők még boldogabbak is. Ugyanakkor a gyermekre vágyó nőknek még mindig nem könnyű a helyzete.

Olvastad már?  Nem jön a baba? Segítenek Szabó Gyuri bácsi gyógynövényei

Nyitottabbak a nők az alternatív utakra is

A millenniumi generáció csaknem negyede mondta azt, hogy a közösségi oldalak irreális elvárásokat tükröznek, miközben a valódi életben teherbe esni sokszor egyáltalán nem olyan egyszerű.

Szerencsére manapság több megoldás van a szülővé válásra, mint korábban bármikor. A millenniumi generáció tagjai az X generációhoz képest nyitottabbak a termékenységi kezelésekre – ide értve a lombikbébi kezelést (31 és 25%), a donor petesejtből származó magzatok kihordását (13 és 4%), valamint a béranyaságot is (23 és 9%) – de a legtöbben az örökbefogadásra nyitottak.

A megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy amennyiben kiderülne, hogy természetes úton nem eshet teherbe, fontolóra venné az örökbefogadást – az X generáció esetében ez az arány 34% volt.

Szülővé válni nem mindig olyan út, mint amilyennek az a közösségi médiában látszik. Bár a termékenységgel kapcsolatban sok olyan dolog van, amire nincs ráhatásod – és ezt nehéz is lehet elfogadni –, a lehetőségeid megismerése, az informálódás olyasmi, amit a saját kezedben tarthatsz. Használd ezt ki, és meríts erőt belőle!

Kép forrása: JuliVasylegaBO/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást