Amiért megkívánod veszekedés közben a párodat

Amiért megkívánod veszekedés közben a párodat

Címlap / Életmód / Egészség / Amiért megkívánod veszekedés közben a párodat

Klasszikus hollywoodi jelenet: a pár veszekszik, tányért dobál, kifordul magából, már éppen eljutnának a szakításig, amikor hirtelen egymásnak esnek, és békülős szexszel oldják meg a nézeteltéréseket. A vita véget ér, a kapcsolat újra a régi, mindenki boldog – és ez nem csak hollywoodi álomvilág, ilyen tényleg létezik, és viszonylag gyakori is. De mi lehet az oka annak, ha vita közben egyszer csak borzasztóan megkívánod a párodat?

1. Hormonok

Az elsőszámú ludas ilyenkor egyértelműen a hormonháztartásod, a tesztoszteron, az adrenalin, és a stresszhormon kortizol mindig a csúcsra vannak járatva, ha éppen veszekszel valakivel, még akkor is, ha az a valaki életed szerelme.

A kortizol hatására pedig a szervezet elkezdheti kívánni azt a biztonságérzetet és törődést, amit egy szexuális aktus nyújthat. Ráadásul az orgazmus során szerotonin és dopamin, valamint adrenalin választódik ki, hogy az oxitocinról ne is beszéljünk – hiába vagy ideges a veszekedés közben, szex után ezek a hormonok lenyugtatnak. 

2. Az a fránya evolúció

A veszekedés egy több évezredes ösztönt is felébreszthet benned: a fenyegetettség érzésétől a szex segítségével jutsz el a hatalomig, az izgalomig, a biztonságig. Evolúciós szempontból a félelem ugyan nagyon hasznos, de mindenképpen elkerülendő érzelem, az agy pedig megkeresi a legközelebbi kapcsolódási pontot, ami valószínűleg a pároddal a szex lesz. 

3. A szorongás testi tünetei

A veszekedésből adódó szorongás testi tünetei (magasabb pulzus, vérnyomás, szapora levegővétel) megegyeznek azzal, ami akkor történik a testeddel, ha felizgulsz.

A stressz beindítja a „küzdj vagy menekülj” ösztönödet, ami energikussá tesz, és arra ösztönöz, hogy fizikai kontaktusba lépj valakivel (igaz, nem feltétlenül csak a szex sorolható ide, de az is). 

AnnaGribtsova/depositphotos.com

4. Vannak szadista hajlamaid

Szoros kapcsolat van a harag, a szenvedély, a szenvedés és a kapcsolat között, és van, akinél ez a kapcsolat szorosabb, mint másoknál. Lehet, hogy odavagy a szado-mazo dolgokért, csak még nem is tudsz róla – érdemes felfedezni az énednek ezt az oldalát is, és kipróbálni, hogy vajon tényleg ezért szereted-e a békülős szexet.

5. Egész egyszerűen a békülős szex jó dolog

Lehet, hogy az agyad már automatikusan összekapcsolja a veszekedést a szeretkezéssel, és ahogy elkezd felkúszni a stressz-szinted, máris tudja, mi következik. Kár tagadni, hogy a békülős szex nagyon jó tud lenni, és felold egy olyan konfliktust is, amit nem szívesen beszélsz meg a pároddal, és egy olyan veszekedést, amiben nem szívesen veszel részt. Nem csoda, ha a boldogságra programozott agyad szeretné, hogy minél előbb oda jussatok.

6. Így birkózol meg a traumával

A gyerekkorból hozott stresszes, szorongó szituációk összekötődhetnek a szexuális érzésekkel, és lehet, hogy ezt éled ki a partnereden, amikor veszekedni kezdtek. Amikor egy pár vitatkozik, a fiatalabb kori memóriarendszer egy adott területe ingerelve lehet, és a feltépődő sebekre a test azonnal megnyugvást, törődést és kedvességet keres, amit a szexből is megkaphat.

Ha úgy gondolod, hogy ez a helyzet, akkor érdemes pszichológussal dolgozni a feloldásán – nem azért, mert valami baj van vele, hanem azért, mert sokkal egészségesebb, ha fel tudod dolgozni a traumáidat, és nem azonnal elnyomnád őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást