8 ok, amiért jobb piacon vásárolni

8 ok, amiért jobb piacon vásárolni

Címlap / Otthon / Háztartás / 8 ok, amiért jobb piacon vásárolni

A nagy bevásárlóközpontok és szupermarketek megjelenésével a piacok forgalma jelentősen visszaesett, pedig számos dolog van, amiért jobb ott vásárolni. Tudd meg, miért!

Olcsóbb ár

A legtöbben nemcsak a friss áruk, hanem a boltihoz képest alacsonyabb árkategória miatt járnak piacra vásárolni.
Nagyjából egy heti ételmennyiséghez sokkal kevesebbért tudunk hozzájutni, egyrészt azért, mert kevesebb a kofák bérleti díja, másrészt, mert legtöbbször a környék termelői árulnak az adott piacon, így az árba nem számítanak bele nagyobb szállítási költséget.

Többségében magyar áruk

A piacon fellelhető áruk döntő többsége magyar- kivételek persze a nem őshonos gyümölcsök (pl. banán), valamint a tengeri halak. Amennyiben ezeket vesszük, a hazai termelőket részesítjük előnyben, így a magyar, és nem a külföldi termelőket tartjuk el.
Ezen kívül, ha más országokból hozzák be az árukat, akkor a szállítás nagy mértékű káros anyag kibocsátással is jár, tehát környezetvédő oldala is lenne a piacok növekvő népszerűségének.

Friss áruk

Mivel közeli termelőktől kerülnek oda az áruk, azok a lehető legfrissebbek. Leginkább idényzöldségeket és gyümölcsöket kaphatunk, így azok amint megértek, már kerülnek is ki a piacon lévő pultokra.
Természetesen ez a kofáknak is sokkal jobban megéri, mivel érdekük, hogy finom és friss termékeik legyenek, mivel akkor nő a jó hírük (ami náluk a megélhetésük záloga) és többen vásárolnak náluk.

Egészségesebb

A szupermarketekben legtöbbször óriásira duzzadt epreket, vízízű körtéket és érdekesen kinéző húsokat találhatunk. Köztudott, hogy az ott lévő termékek többsége erősen vegyszerezett és műkezelt, így egészségünkre hosszú távon igencsak károsak lehetnek.
A piacon lévő áruk lehet, hogy nem a legnagyobbak és a legszebbek (bár még ez is megcáfolható), de sokkal ízesebbek, zamatosabbak és persze egészségesebbek.

Igazi tej

Ritkán lehet hozzájutni, de az igazi, valódi, tej íze egészen más, mint a boltokban kaphatóé.
Arra viszont ügyelj, hogy ha házit vásárolsz, akkor azok nem pasztőrözöttek, ezért fogyasztás előtt érdemes felforralni, hogy elkerüld a kellemetlen gyomorpanaszokat!

Visszacsatolások

A piacok egyik legjobb oldala, hogy folyamatos visszacsatolásokban részesülhetnek a kofák az áruikat illetően. Ez azért jó, mert aki esetleg negatív kritikát kap, azok jobban motiváltak lesznek, mivel fel kell venniük a többiekkel a versenyt, mert legtöbbször ez az egyetlen megélhetési formájuk.
Akik pedig jó termékeket árulnak, azok pedig eleve nem engedhetik meg maguknak, hogy csökkenjen a jó hírük és vásárlókat veszítsenek.

Hangulat

Igen, az a bizonyos piaci hangulat utánozhatatlan. Egy szupermarketben mi csak egy vásárló vagyunk a sokból, a környezet hideg és személytelen, ahol robotszerűen mászkálunk a sorok között, és lehet, hogy rengetegen vannak, de semmi kedves mosolyt, vagy jó szót nem kapunk.
A piacon akár baráti kapcsolatok is kialakulhatnak, de minimum ismerősi viszony, főleg, ha már egy ideje ugyanannál a kofánál vásárolunk. Ott egy embert és nem csupán egy fogyasztót látnak bennünk.

Jó hír

Igaz ugyan, hogy a piacok helyzete még mindig elkeserítő, de az utóbbi időkben mintha fellendülést mutatnának. Kb. kétszer annyian járnak a kistermelőkhöz, mint 10 évvel ezelőtt, és kérdőívezések során kiderült, három családból kettő rendszeresen vásárol piacon.
Érdekesség azonban, hogy inkább a nagyvárosokban élők részesítik előnyben, míg a kisebb településeken inkább a közeli boltokra szavaznak.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!