6 ok amiért igyunk vörösbort

6 ok amiért igyunk vörösbort

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 ok amiért igyunk vörösbort

Az ünnepek alatt általában több alkoholt fogyasztunk, mint egyébként. Ezért is érdemes kicsit tájékozódni, hogy melyik ital milyen pozitív vagy negatív hatással van szervezetünkre. Mértékletes fogyasztás mellett a vörösbor kifejezetten jó hatással lehet egészségünkre. Hogy miért? Íme néhány igazán előnyös hatása:

Csersav

A vörösbor tannint, vagyis csersavat tartalmaz. Ez az anyag kifejezetten jó hatással van a szív koszorúereire, védi azokat, így erősíti a keringésünk egészségét.
A csersav emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, így megvédhet bennünket akár egy esetleges infarktustól vagy egyéb veszélyektől.

Emésztéssegítő

A vörösborok és a gyomorsav PH-étéke megközelítően azonos, így olyan a gyomornak, mintha több emésztő savat termelt volna, de az ezzel járó káros hatások és kellemetlen érzet nélkül.
A vörösbor fogyasztása így gyorsítja az emésztést és segít, hogy a sok evés utáni telítettségérzet hamarabb elmúljon. 

Antioxidáns

A vörösbor kiváló antioxidáns hatású. Természetesen ettől függetlenül még mértékkel kell fogyasztani, de az tény, hogy kis mértékben segít a szervezetnek és megköti a szabad gyököket.
Köztudott, hogy betegségek, vagy stressz következtében megnő a szervezetben a szabad gyökök száma, így különösen fontos ilyenkor, hogy kellő antioxidáns bevitellel védekezhessünk ezek ellen. 

Sejtvédő hatás

A vörösborban megtalálható antioxidáns vegyületek nem csak a szabad gyökök megkötésében, semlegesítésében játszanak fontos szerepet, de a gyomorba kerülve képesek meggátolni, hogy a vörös húsokból az emésztés alatt felszabaduló káros vegyületek tovább juthassanak a vérbe.

Menstruációs fájdalmak

Talán meglepő, de a vörösbor a menstruációs fájdalmakon is képes enyhíteni. Ha nagyon erős görcsökkel, nagyobb fájdalommal járó menstruációs időszakon mész át, próbáld, ki, hogy iszol 1 deci vörösbort esténként.
Meg fogod látni, hogy a fájdalom csökken, te magad pedig kevésbé leszel stresszes ebben az időszakban. Ha bevált, célszerű legközelebb néhány nappal a menstruáció kezdete előtt elindítani a kúrát. 

Értágító

A vörösbor tisztítja a vért és tágítja az ereket. Nem engedi, hogy káros salakanyagok lerakódjanak az erek falára, és hogy az érfalak elveszítsék rugalmasságukat.
Ennek köszönhetően a friss vér könnyebben és nagyobb mennyiségben haladhat át a vérereken, így hatékonyabban tudja táplálni a test sejtjeit. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást