Életmód / Táplálkozás

5 ok, amiért el fogsz hízni ezen a télen

Amennyire igaz, hogy az álomalak télen készül, annyira megcáfolhatatlan tény az is, hogy ilyenkor könnyebb meghízni. De mi ennek az oka, és hogyan tehetsz ellene? Utánajártunk!

Mert kevesebbet mozogsz

Talán észre sem veszed, de tavasszal és nyáron jóval többet mozogsz. Szívesebben mész ki a levegőre, hosszasan sétálsz a barátnőiddel, vagy éppen a kutyáddal, és örömmel végigtáncolod a hétvégéket. Még, ha nem is sportolsz rendszeresen, akkor is úszol a strandon, biciklizel.

A sok kicsi sokra megy, és ez kifejezetten igaz a mozgásra, hiszen már azzal is kalóriát égetsz, ha felállsz a kanapéról.

Mit tehetsz?

Érdemes figyelembe venned, hogy télen jobban meg kell erőltetned magadat, ha mozogni szeretnél. Jó, ha olyan órákra jelentkezel, amikre előre kell helyet foglalni, így – bármennyire nincs kedved elmenni – nem fogod lemondani őket az utolsó pillanatban.

 

Mert sokat vagy otthon

Fontos tény az elhízást illetően, hogy nyáron nem ülsz sokat otthon, szemben az őszi, téli időszakkal. Igaz, bőségesen belapátolhatsz extra kalóriákat a nyári kiruccanások során, valójában többet eszel, amikor egyedül vagy otthon, és nem lát senki.

Egy kis chips este, egy nagy adag forró csoki a kinti hideg után, és máris több kalóriát vittél be, mint ildomos lenne

Mit tehetsz?

Próbálj ne teljesen belesüppedni az otthoni pihengetésbe, mert ennek könnyen hízás lehet a vége. Persze szó sincs arról, hogy minden finomságot meg kell vonnod magadról, de ha télen is tartalmas programokat szervezel magadnak, akkor nem fogod állandóan a hűtőt kerülgetni.

Mert erre vagyunk beállítva

Sovány vigasz, de úgy tűnik, valójában az evolúció is ludas a téli elhízásban. Korábban életbevágó volt, mekkora zsírpárnát tudunk növeszteni a hideg hónapokra, hiszen jelentősrészt ez védte testünket a hidegtől.

Manapság erről a legtöbb országban szó sincs, ám a belénk kódolt szokás megmaradt: kívánjuk a tartalmas, nehéz és zsíros ételeket, azokat, amikre nyáron rá sem tudnánk nézni.

Mit tehetsz?

Maradj továbbra is tudatos! Minden tartalmas fogást el lehet készíteni kalóriaszegényebb változatban. Emellett össze lehet boronálni a megfelelő ételeket. Például egy zsírosabb húshoz csak savanyúságot egyél, vagy párolt káposztát. Ha bőséges levest eszel, ne fogyassz mellé szénhidrátban gazdag pogácsát, és így tovább.

 

Mert rossz a kedved

Senkinek sem kell bemutatni, milyen könnyen jön az őszi, téli rosszkedv. Hideg van, a Napot eltakarják a szürke felhők, minden csupa latyak, ráadásul már délután négykor sötét van.

Ilyenkor az ember kénytelen magába szállni, előjönnek az eltemetett problémák, különösen az ünnepek közeledtével, amiknek pedig pont boldogságot kellene hozniuk – ez a furcsa ellentét máris ok a vigaszevésre.

Mit tehetsz?

Először is olyan programokat kell keresned, amik télen is jó kedvre derítenek. Ennek a szezonnak is vannak szerethető vonásai: a jégkorcsolya, a síelés, a meleg takaróba bújás, vagy éppen a forró tea melletti olvasgatás. Másrészt pedig tudatosan kell tenned ellene, hogy ne az evéssel vigasztald magadat – vegyél inkább helyette egy forró habfürdőt!

Mert sokat nassolsz

Ez főleg a karácsonyi időszakra igaz, de télen egyébként is hajlamosabbak vagyunk nassolni. Nem csak a vigaszevésről, vagy a korábban említett evolúciós szokásokról van szó, hanem az unalomról is. Mivel kevés a program, az ember legszívesebben ki sem mozdulna, marad az evés. De komolyan ez az egyetlen dolog, amit a négy fal között művelhetsz?

Mit tehetsz?

Ha úgy véled, unalmadban nassolsz, de a házat eszed ágában sincs elhagyni, akkor ideje legalább egészséges finomságokat gyártanod. Aszalhatsz házilag, készíthetsz kalóriacsökkentett granolát, kísérletezgethetsz a szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Jobb lesz a kedved (hiszen nem szedsz fel pluszkilókat), és az egészségednek is sokat segítesz – tegyél egy próbát! 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást