6 ok, amiért a férfiak hazudnak

6 ok, amiért a férfiak hazudnak

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 6 ok, amiért a férfiak hazudnak

Akadnak olyan helyzetek, amikor a férfiak nem azért hazudnak, mert ténylegesen okuk van rá, hanem mert jóformán az ellenkező nem a viselkedésével, illetve a környezet különböző ráhatásaival kikényszeríti a füllentést. Ha pedig az illető nem maximálisan erős jellem, inkább a könnyebb utat választja.

Állandóan bántod

Nem lenne min csodálkozni, sokan mégis értetlenül állnak a hazudozó párjuk előtt, miközben minden egyes percet számon kérnek rajta, s azonnal hisztizni kezdenek, ha bármilyen (szerintük) zavaró tényező felütötte a fejét.
Ha te is így viselkedsz a barátoddal, akkor ne lepődj meg azon, hogy időről időre füllent egyet, ez ugyanis sokkal kevesebb problémával jár számára, mintha igazat mondana és be merné vallani, hogy a srácokkal volt meccset nézni. 
Gondolkozz el azon, hogy jó esetben te is egyenrangú partnert keresel, nem pedig olyasvalakit, akin uralkodni kell.

Ezt a mintát látta

Mindannyiunkra kihat az, amit a családban láttunk – és nem feltétlenül pozitív irányban. Ha egy kisfiú állandóan azt látja otthon, hogy a problémák kezelhetők a hazugsággal, akkor ezt fogja normálisnak hinni, és felnőttként ugyanígy fog viselkedni. Ez nem feltétlenül tudatos, csupán arról van szó, hogy egyszerűen így nevelték (még ha nem is szánt szándékkal).
Az ilyen helyzetet sosem könnyű kezelni, adott esetben pszichológus segítségére is szükség lehet, de az biztos, hogy nagyon sokat kell beszélgetnetek róla és rettentően türelmesnek kell lenned.

Ráerőltetik a haverok

A családi mintán felül még ott van a kortársnyomás is, ami során jóformán a környezetünk erőlteti ránk azt a negatív viselkedést, amit lényegében nem szeretnénk a magunkénak tudni. Kire jobban, kire kevésbé hat ez a külsődleges erő, az mindenesetre biztos, hogy a némileg kiforratlan személyiségeket könnyebben uralma alá hajtja. 
Ha a barátod haverjai is hazugsággal oldják meg a konfliktust és halálra cikizik, ha ő inkább elmondja, mire készülnek (bevállalva így, hogy esetleg ismét anyáskodni kezdesz felette), akkor van rá esély, hogy előbb-utóbb inkább ő is inkább elhallgatja, ami szerinte bántana téged. 

Negatív tapasztalatai vannak

Sajnos nem minden kapcsolat alakul jól, de ilyen helyzetben mindig arra kell gondolni, hogy a negatív tapasztalatainkat a későbbiekben előnyünkre formálhatjuk.
Arra azonban nem mindenki képes, hogy így is tegyen: akadnak, akik újra és újra ugyanazt a negatív helyzetet vonzzák be, míg mások képtelenek elvonatkoztatni tőle, hogy egy kapcsolat nem mindig rossz.
Ha az előző barátnője átvágta, megcsalta, kihasználta, akkor van rá esély, hogy a barátod egyszerűen fél megbízni benned, fél kiadni a titkait. Az átlagosnál is több munkádba fog kerülni, hogy hazugság helyett meg merjen nyílni előtted. 

Lehet, hogy beteg?

A pszichológia is számon tart egy betegséget, mely a kóros hazudozással függ össze. Ebben az esetben az illető nem csak a kapcsolatotokat érintő témákban hazudik és nem csak neked. Kicsit úgy viselkedik, mint egy kleptomániás, csak ő nem lopni kényszerül, bárhol is legyen, hanem hazudni.
Sokszor sajnos saját maga is elhiszi azt, amit mond, ezért igazán nehéz ráébreszteni, hogy segítségre lenne szüksége.

Nem feltétlenül akar rosszat!

Nőként általában fel sem tudjuk fogni, hogy miért lehet jó megoldás hazudni az igazság helyett, de a valóság sokszor tényleg az, hogy a férfiak így akarnak kímélni minket, hiszen tudják, hogy többségében sokkal inkább érzékenyebben reagálunk olyan apróságokra, amik számukra semmitmondóak. 

De azért ne higgy el mindent…

Sajnos azonban azt is meg kell említeni, hogy akadnak olyan férfiak, akik éppen arra apellálnak, hogy ezzel a dumával majd kimentik magukat, és mindent megúsznak, amiért felelősséget kellene vállalniuk. 
Ha ilyen a te barátod is, akkor azt biztos érzed legbelül, de tudnod kell, hogy csak rajtad múlik, mikor vetsz véget ennek az egésznek és mikor fogadod el, hogy meg sem érdemel téged. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást