Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Címlap / Otthon / Dekor / Amerikai konyhás nappali 25 négyzetméteren: így rendezd be, ha szűkös a hely

Az amerikai konyhás nappali nem csak divathullám, olyan lakberendezési trend, amivel az ingatlanod értéke is nőhet. Egy átlagos méretű szobában azonban nem mindig könnyű kivitelezni – néhány szempontot figyelembe véve azonban akár egy 25 négyzetméteres helyiségben is mindennek juthat hely.

Miért olyan jó az amerikai konyhás nappali?

Azt, hogy valakinek külön konyhára van szüksége, vagy az amerikai konyhás megoldás a neki megfelelő, mindenkinek a saját életvitele szerint kell eldöntenie. A nappalival egy légtérbe kerülő konyhák népszerűsége azonban semmiképpen sem múló divathóbort, sokkal inkább a szokásaink megváltozásához igazodó jelenség.

Míg korábban a konyha egyértelműen egy zárt, külön szobában kaphatott csak helyet – esetleg nem is a ház lakói, hanem a cselédek főztek itt – addigra mára a főzés közös tevékenység lett, egyre többen érzik úgy, hogy nem akarnak kiszakadni a családi programokból azért, hogy a tűzhely mellett álljanak. A szagelszívókkal ma már attól sem kell tartani, hogy az ételek szaga a bútorokba kerülne, így az amerikai konyha olyan beruházás lehet, ami hosszú távon is növelheti az ingatlanod értékét – nem utolsó sorban azért, mert a konyha felszabaduló korábbi helyéből extra szoba lehet.

Mi van, ha kevés a hely?

30-40 négyzetméteren már nagyon kényelmesen lehet a konyha és a nappali tereit kombinálni, ám a legtöbbeknek ennél kisebb helyen kell megoldaniuk a két helyiség összeboronálását.

Ilyenkor első lépésben érdemes a konyha formáját kiválasztani: értelemszerűen az egyik falat az jelöli ki, hogy hol futnak a vízvezetékek, mert bár szinte bármit meg lehet oldani, ha a szoba túlsó végére álmodtuk meg a konyhát, az a költségeinket is jelentősen meg fogja dobni. A kisebb méretű helyiségekbe általában az egysoros vagy L alakú konyhák ajánlottak, amelyeket kis konyhaszigettel is kiegészíthetsz. Ezek a szigetek akár reggelizőhelyként is funkcionálhatnak, plusz rengeteg tároló felületet biztosítanak, így helytakarékos megoldásnak tűnnek, ugyanakkor jó tudni, hogy érdemes legalább három irányból 120 cm-nyi helyet hagyni körülöttük, hogy kényelmes legyen a használatuk.

Ha beleszerettél a konyhasziget gondolatába, de szűkén vagy a helynek, érdemes magasabb székeket beszerezni hozzá, és egyúttal étkezőként is ezt használni, így nem csak helyet spórolsz, de valamelyest a helyiség funkcióit is elválasztod.

Ha nincs elegendő hely egy munkapult szélességének, mégis szeretnéd valahogy elválasztani a konyhát a nappalitól, akkor a munkapulttal nagyjából egy magasságú gipszkarton falak is jó szolgálatot tehetnek, amelyek másik oldala hasznosulhat is a nappaliban.

Szintén működő megoldás lehet, ha a konyha nappali felé eső végén polcokat engedsz le a falról, így nem csak elválasztod valamennyire a két helyiséget, anélkül, hogy teljesen kizárnád a konyhában tevékenykedőket a közösségi életből, de nagyon sok tárolófelületet is nyersz.

A nappali rész berendezésekor szintén az egyedi szempontokat érdemes figyelembe venni: ha egyedül laksz, nem biztos, hogy szükséged van egy nagy kanapéra, lehet, hogy néhány fotel is elegendő. Tartsd szem előtt azt is, hogy a konyhának háttal, az ablak felé fordított ülőhelyekben üldögélni kellemesebb lehet, ugyanakkor így hiába vagy egy légtérben azzal, aki a konyhában van, mégis nehézkes lesz a beszélgetés.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást