Alternatív megoldások cukor helyett

Alternatív megoldások cukor helyett

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Alternatív megoldások cukor helyett

Sokan szeretnék kiűzni étrendjükből a cukrot, akár cukorbetegség, akár fogyókúra miatt. A legtöbben azonban csak egy-két alternatívát ismernek, pedig jóval több van annál, ráadásul nem is mindegyik drágább. Íme, melyek azok, amik kiválthatják ezt a legális drogot!

Méz

A méz a leggyakrabban használt cukorhelyettesítő. Viszont nem mindegy, hol és milyet vásárolunk, ugyanis nem ritka, hogy ízfokozás miatt pluszban megcukrozzák, így ugyanott vagyunk. Meglehet, hogy drágább, de inkább termelői/ bio mézet használjunk, melynek jóval teltebb és karakteres aromája van, mint több, szupermarketekben kapható terméknek.
Ha jó minőségű, akkor gyorsan és közvetlenül a bélből szívódik fel, ezért kiváló vértisztító és fiatalító hatású. Igaz, kevésbé édesít, mint a cukor, de jóval egészségesebb, és egy idő után kevésbé is fogod tőle kívánni az édességeket, mivel nem üres kalória, így hamar eltelít.

Nyírfacukor

A nyírfacukor – azaz a xilit- a cukorhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázók egyik legkedveltebb cukorpótlója. A szervezetben egyenletesen és lassan szívódik fel, ezért hosszú ideig jóllakottság érzésünk lesz tőle. Hatékonyan lúgosít, ezért az elsavasodás ellen is kitűnő fegyver.
Elősegíti a glikémiás index normalizálódását, tehát a cukorbetegek számára előszeretettel ajánlják. Külön jó oldala, hogy nincs rossz hatással a fogzománcra, ezért egyre többször kerül bele rágógumikba. Fontos tudni azonban, hogy nagy mennyiségben görcsöket, hasmenést okozhat, ezért bánj vele csínján, nem utolsó sorban azért, mert elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni érte.

Juharszirup

A juharszirup az egyik legfinomabb cukorhelyettesítő, mivel igazán jellegzetes ízvilággal büszkélkedik. Az amerikai indiánok fedezték fel, így legnagyobb keletje Amerikában van, de egyre inkább kezd a világ minden pontjára átterjedni a juharszirup használata.
Több féle osztályozása ismert, de a lényeg, hogy minél sötétebb színe van, íze annál teltebb (igaz, ez sokaknak meglehetősen gej), de mindenki döntse el maga, melyik változatát részesíti előnyben. Bármelyiket is választod, mindegyik gazdag vitaminokban, aminosavakban és értékes ásványi anyagokban. Glikémiás indexe 54, így már az alacsony kategóriába tartozik.

Stevia

A jövő édesítőszerének is nevezik, ami valószínűleg előbb-utóbb le fogja taszítani a fehér cukrot a trónjáról. Kalória-és szénhidráttartalma gyakorlatilag nincs, viszont rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal bír.
Igazán gazdaságos, mivel olyannyira édes, hogy alig kell belőle használni. (Ez azért is fontos, mert ha túl sokat rakunk belőle, akkor kesernyés utóíze van). Külsőleg és belsőleg is használható, és amellett, hogy antibakteriális, jó hatással van még a magas vérnyomásra, az aknékra, a glikémiás indexre és persze a testsúlyra.

Eritritol

Az eritritol kevésbé népszerű cukorhelyettesítő, pedig kalóriatartalma alig több a nullánál (0,2). Kinézetre nagyon hasonlít a fehér cukorra, viszont nem okoz se puffadást, se hasi görcsöket és egyéb bélpanaszokat.
Gyorsan felszívódik és majdnem ugyanúgy távozik is a szervezetből a vizelettel kb. egy napon belül. Hátránya viszont az, hogy kevésbé édes, így többet kell belőle használni, bár ha valaki nem annyira édesszájú, akkor nekik még kedvező is lehet ez a tulajdonsága.

Nádcukor

Sokan összekeverik a barna cukorral, pedig az leggyakrabban melasszal színezett fehér cukor! A nádcukor a trópusokon élő cukornádból készül, és kevésbé finomított, mint a gyakrabban használt fehér drogunk.
Így sokkal egészségesebb, ezáltal megőrzi a benne lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint nem terheli meg a szervezetet, illetve nem járul hozzá a cukorbetegség kialakulásához. Ára nem sokkal drágább, mint a fehér cukoré (fél kiló kb.400-500 Ft), bár ha teljeseb bio-t szeretnél, azt kicsit jobban meg kell fizetni.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!