Gyönyörű ez a desszert. Készítettél már almarózsát? Ha nem, épp ideje, hogy hozzáláss. Meglátod, hogy sikerülni fog.
Hozzávalók:
- 50 dkg mirelit leveles tészta
- 3 szép piros alma
- 1 kiskanál barna cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Az alma főzéséhez:
- 1 liter víz
- ½ citrom leve
A tészta nyújtásához:
A tálaláshoz:
- fahéjas porcukor
Elkészítés:
A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Az almákat megmossuk, magházaikat kiszedjük, vékony szeletekre vágjuk.
Egy liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a citromlevet. Beletesszük az almaszeletkéket, majd a tűzről az edényt azonnal lehúzzuk. 1 percig az almák még puhulnak, majd leszűrjük őket. Hagyjuk alaposan lecsepegni az almát.
A leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy kb.32 cm hosszú téglalapot kapjunk. A barna cukor, a fahéj, és a citromhéj keverékével egyenletesen megszórjuk a tésztát. A nyújtófával kicsit bele is dolgozhatjuk a tésztába az ízesítő anyagokat.
A tésztát derelyevágóval kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk.
A csíkokra jobbról balra rásorakoztatjuk az almát úgy, hogy kicsit fedjék egymást a szeletek. A tészta szélét mindkét oldalról hagyjuk szabadon, hogy majd össze tudjuk csippenteni. Balról jobbra haladva szorosan feltekerjük az almával megrakott tésztát. Minden csavarás icipicivel a másik alá essen, hiszen így adja majd ki a szépséges rózsaszirmokat.
Ha egy rózsával elkészültünk, a tészta végét az oldalához csippentjük, és fogvájóval megtűzzük. Így biztosan megtartja majd csinos alakját.
Egy tepsit sütőpapírral beborítunk, és az almarózsákat rárakjuk.
Az elkészített almarózsákat előmelegített sütőben 200 fokon kb.20-25percig sütjük.
Fahéjas porcukorral frissen tálaljuk.